Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsmakten dröjer med vårdåtgärder

Publicerat onsdag 18 november 2009 kl 16.04

Trots att flera allvarliga brister inom sjukvården i den svenska Afghanistanstyrkan har påpekats för Försvarsmakten, har ansvariga ännu inte kunnat visa på vilka åtgärder som har vidtagits för att förbättra situationen.

Det konstaterar tillsynsmyndigheten Generalläkaren efter Ekots rapportering i dag om bristen på bland annat kirurger.

Per Jakobsson, som har skrivit en kritisk rapport om läget i Afghanistan, väntar fortfarande på svar om åtgärder från Försvarsmakten.

– Det här handlar ju ytterst om kvalitet och patientsäkerhet. Det här handlar i grunden om fungerande rutiner och ordning och reda. Vi förväntar oss att Försvarsmakten åtgärdar det som Generalläkaren önskar, säger Per Jakobsson.

Generalläkaren är den tillsynsmyndighet som inspekterar och kontrollerar myndigheter direkt under Försvarsdepartementet.

Efter en inspektion på plats i Afghanistan i våras skrev Per Jakobsson en rapport där flera allvarliga brister påpekades. Bland annat saknades redan då kirurger och narkosläkare, precis som i dag.

Även rutinerna var oklara för hur de olika missionerna ska lämna över till varandra när styrkan byts ut varje halvår. Föreskrifterna om basal hygien efterföljdes inte och rutinerna kring hanteringen av den medicinsktekniska utrusningen var också bristfälliga.

Försvaret hade till den 21 september på sig att skriftligen redovisa samtliga åtgärder. Det kom mycket riktigt också in ett svar, men det skickade Per Jakobsson tillbaka direkt. Det fanns inga konkreta åtgärder redovisade, säger han.

– Det som hände när vi fick in det här var att jag skickade de här frågorna i retur till armétaktiska staben och sa ”var vänlig komplettera”.

Har du fått något svar på det?

– Nej.

Hur länge sedan var det?

– Någon gång under oktober. Jag har inget exakt datum.

Hur ser du på att inget svar har kommit?

– Man bör svara tillsynsmyndigheten på de frågor man ställer, säger Per Jakobsson.

Försvaret har även tidigare dröjt länge med att redovisa åtgärder som Generalläkaren har krävt. Vid det tillfället krävdes ett föreläggande om vite för att åtgärderna skulle redovisas från högkvarteret.

Per Jakobsson säger att det kan bli fråga om samma påtryckningar nu.

– Ja, det är nästa steg. Så långt har vi inte behövt gå, men den möjligheten kan också finnas.

Vid Försvarsmakten menar man i dag att det är olyckligt att redovisningen till tillsynsmyndigheten har dröjt. Presschefen Roger Magnergård säger att tillsynen av den medicinska utrustningen, som var ett av kraven från Generalläkaren, har gjorts.

Övriga förändringar av rutiner, mål och styrning är på gång, säger han. Personalen har helt enkelt haft för mycket att göra.

– Tyvärr har det blivit försenat, bland annat för att vi har haft ett hårt tryck på personalen nere i Afghaninstan i år. Sedan vad det gäller regler och rutiner pågår det ett arbete på många huvuden att genomföra detta och Generelläkaren kommer att få ett svar så snart det är möjligt. När detta är klart vet jag ej, säger Roger Magnergård, presschef vid Försvarsmakten.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".