Reinfeldt och Medvedev talade bland annat om mänskliga rättigheter. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
eu-ledare:

"Ett av de bästa toppmötena hittills"

Ledarna för EU och Ryssland möttes på ett toppmöte i dag och den ryska presidenten Dmitrij Medvedev var i Stockholm. Klimat och energi var huvudfrågorna, men mötet blev också ett tillfälle att normalisera relationerna mellan Ryssland och Sverige som närmast varit bottenfrusna.

– Relationerna mellan Ryssland och Sverige har inte varit särskilt bra, men de bilaterala mötena i går och i dag visar att det går att utveckla förbindelserna och det finns inga problem, sa president Medvedev.

När det gäller EU som helhet sas det från EU:s sida att det här var det bästa toppmötet hittills.

När det gäller Sverige och Ryssland kom det grus i maskineriet framför allt under Georgienkriget förra året när utrikesminister Carl Bildt jämförde Ryssland med Nazityskland och intill helt nyligen ville Medvedev inte alls komma till Stockholm. Men i dag sa den ryske presidenten att Carl Bildt hade förhastat sig och var emotionell och han verkade vilja lägga den och andra incidenter bakom sig.

Det här var 24:e gången EU-ledningen och Ryssland träffades och klimatet, energifrågorna och ekonomin var huvudämnena. EU gjorde en poäng av att Ryssland ska ha gått med på att ytterligare begränsa utsläppen av växthusgaser, men Medvedev kom själv inte med några konkreta löften på den punkten på presskonferensen.

Från båda sidor betonades det också att det är viktigt att Ryssland snabbt kommer in i frihandelsorganisationen WTO.

EU tog även upp de mänskliga rättigheterna som statsminister Fredrik Reinfeldt sa var oroande, Reinfeldt ledde mötet eftersom Sverige är EU:s ordförandeland. Men Reinfeldt själv fick frågan varför Sverige inte lämnar över misstänkta terrorister till Ryssland.

– För att vi vill vara säkra på att de behandlas väl, svarade statsministern.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".