Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart deklarationsfritt för aktieotrogna

Publicerat onsdag 18 november 2009 kl 18.00
Ser fram mot mindre magsår.

Snart ska sparare kunna flytta sina pengar mellan olika aktier och fonder utan att behöva betala reavinstskatt varje gång. Enligt finansdepartementets förslag ska i stället en mindre schablonavgift på sparkapitalet tas ut varje år.

– Den främsta fördelen är att det blir mycket enklare för aktieägarna. De som vill ha aktier i den här formen behöver inte längre göra krångliga deklarationer när de säljer en aktie och räkna ut vinsten utan det blir en schablonbeskattning och när den skatten är betald så behöver man inte beskatta när man säljer aktierna. Det blir framförallt en stor förenkling för hushållen, säger Ingemar Hansson, som är statsekreterare på finansdepartementet.

En till två procent, och kanske ännu lite mer blir nog den årliga schablonskatten enligt det här nya förslaget som just nu finslipas på finansdepartementet och som sedan ska ut på remiss.

Genom att systemet varken ska vara krångligt eller utlösa några höga reavinstskatter den dagen då en sparare vill sälja till exempel fonder eller aktier ska konkurrensen öka är det tänkt.

Från regeringens sida har man uttalat kritik mot vad man tycker är väl tilltagna förvaltningsavgifter hos bankerna, och ökade flyttmöjligheter kan sätta press på dem att sänka fondavgifter till exempel, tror statssekreterare Ingemar Hansson.

– Vi hoppas och tror att det här ska få ner de avgifter som olika typer av aktieförvaltare och även de som erbjuder kapitalförsäkring tar för sina kostnader från spararna.

Föreningen Aktiespararna gör tummen upp i dag. Aktiespararna har sedan en tid lobbat aktivt mot regeringen för att få till just en sådan här sparform.

– Du slipper krånglet med deklarationen. Den har gett många människor magsår, säger Günther Mårder som är vd för Aktiespararna.

Om börsen går ner mycket så kan man ju förlora på det här systemet jämfört med det gamla med reavinstskatt, hur ser du på det?

– Ja, det är ju baksidan. Om vi samtidigt inför ett sådant här system så tar man ju bort avdragsrätten. Från aktiespararnas sida så tycker vi att båda systemen måste löpa parallellt. Vi måste erbjuda det gamla systemet och det nya allemanskontot. Det går inte att utesluta den gamla modellen för den är mer lämpad för långsiktigt ägande där det kanske är lägre utdelningar från bolaget. Då är den gamla formen bättre.

Hur kommer du själv att spara i framtiden då om det här blir verklighet?

– Det kommer att bli en blandning. Jag kommer att ha en del av mitt sparande inom ramen för ett allemanskonto och ett långsiktigt sparande med lägre direktavkastningar i den vanliga beskattning som vi har i dag, säger Aktiespararnas Günther Mårder.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".