Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Föräldrar tar ut färre vab-dagar

Försäkringskassan håller på med en utvärdering av intyget. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Föräldrar tar ut allt färre dagar med tillfällig föräldrapenning, så kallade vab-dagar. Regeringen tror att en av orsakerna är intyget som infördes förra hösten. Men Försäkringskassan menar att det är för tidigt att slå fast vad minskningen beror på.

– Vi ser i våra beräkningar att det har att göra med intyget som vi nu kräver in, säger Cristina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsminister.

Hösten 2008 införde regeringen en ny regel som innebär att den förälder som är hemma med sjukt barn och som begär ersättning från Försäkringskassan också ska lämna in ett intyg från förskola eller skola att barnet inte har varit där.

Intyget infördes bland annat för att minska det påstådda fusket med ersättningen.

Nu har regeringen räknat ut hur många vab-dagar som tagits ut av svenska föräldrar, enligt socialdepartementet kan man se en sexprocentlig minskning av uttagen sedan intyget infördes.

– Vab-intyget har fått föräldrar att bli mer rädda om sina vab-dagar, säger Husmark Pehrsson.

Hur vet ni att minskningen beror på att ni infört intyget?

– Arbetslösheten är högre i dag och då kan man tro att det minskade antalet vab-dagar. Men föräldrar har möjlighet att vabba när man är inne i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, arbetslösheten har inte stigit så mycket som antalet vab-dagar har gått ned. Det visar ändå att intyget har gjort skillnad.

Men på Försäkringskassan vill man inte dra så långtgående slutsatser. Där håller man just nu på med en utvärdering av intyget som infördes förra hösten.

Niklas Löfgren, försäkringsutvecklare på Försäkringskassan säger att det kan finnas flera förklaringar till att uttagen av föräldrapenning varierar mellan olika år.

– Om de utbetalda dagarna minskar kan det antingen vara så att barnen är friskare så man behöver inte använda fler dagar med tillfällig föräldrapenning. Det kan också vara så att man tycker att systemet är krångligt med intyg och blanketter, man struntar i att använda försäkringen när barnen är sjuka, säger Niklas Löfgren.

Försäkringskassans siffror visar också att om man jämför uttagen av tillfällig föräldrapenning de tre senaste höstarna så var det en betydligt större minskning i uttagen mellan 2006 och 2007, när det inte fanns något intyg, jämfört med 2007 och 2008 då kravet på intyg infördes.

Vad man däremot redan nu kan säga är att intyget lett till att föräldrarna får sina pengar senare än vad man fick förut.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".