Har fått toppbetyg.

Högsta betyg till Volvo i säkerhetstest

Volvo personvagnar får högsta betyg i ett stort säkerhetstest i USA, som publiceras idag. Även ägaren Ford har med modeller i topp och för första gången på tre år är Toyota utanför toppstriden.

Det är ett av de stora försäkringsbolagen i USA som jämför säkerheten i bilarna och 2010 års modelltest ger bra betyg åt Ford, som äger Volvo PV som är på väg att säljas till kinesiska Geely.

För första gången på tre år har världens största biltillverkare, japanska Toyota, ingen av sina modeller i topp, det beror i huvudsak på tuffare kriterier, alltså att säkerhetstesterna har stramats åt.

Mer vikt läggs till exempel på säkra tak, som skydd om bilen rullar runt, samt på hur front och sidor och även bakdel klarar en kollision, som kan ge whiplash-skador, och pluspoäng ges också för elektronisk stabilitetskontroll.

Det är ägaren Ford som tar åt sig äran av att ha inte mindre än sex av sina modeller med i topplistan. Fyra av dem modellerna är Volvobilar.

Japanska Subaru och tyska Volkswagen har fem modeller med medan Chrysler, GM, Mercedes Benz, Honda, Kia och Nissan kommer längre ner på listan.

Volvo S80 och C30 och båda suvmodellerna XC 60 och XC 90 får toppbetyg, och det är lite ironiskt att Ford nu sannolikt är på väg att sälja den säkerhetsteknik som är Volvos främsta gren.

Just den tekniken som på sikt kommer att föras över till Kina om det blir en försäljning.

Hur det än blir med den saken så tas det några steg närmare en affär när ägaren och ordföranden för Geely, Mr Li Shufu, kommer till Sverige i morgon.

Han kommer att besöka både Göteborg och Stockholm för möten med representanter för Ford, Volvo, facken och regeringen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".