Smältning påverkar kvinnoliv.

Förändrat klimat slår mest mot kvinnor

Kvinnor i utvecklingsländer är ofta mer utsatta för klimatförändringarnas följder än män. Det framgår av en rapport från FN:s befolkningsfond. Lägre social status och bundenhet till barn och matproduktion gör att kvinnor oftare dör vid väderkatastrofer och översvämningar.

– Kvinnor är oftast de mest utsatta för klimatförändringen. Man antar att ungefär 70 procent av världens jordbrukare är kvinnor just nu. Vatten försvinner och marken försämras, säger Ronny Lindström vid FN:s befolkningsfond i New York.

Ett exempel på klimatförändringens följder visas i en film från en by i Bolivia, där man konstaterar att 90 procent av Chacaltaya-glaciären har smält ned sedan 40-talet.

– Det är mycket sorgligt att se att glaciären har försvunnit säger glaciologen Edison Ramírez. Glaciären är död, säger han.

Från glaciären i dalgången fick jordbrukarna sitt vatten. Nu sinar bäckarna.  Kvinnorna i bergsbyn som sköter jordbruket sliter med minskade skördar - torra ärter och majskolvar.

Männen har gett sig av till stan för att söka jobb. Flickorna tvingas lämna skolan för att hjälpa mödrarna i jordbruket, säger Ronny Lindström.

– Kvinnor blir kvar och får ta hand om barn, dem som är äldre och samhället i sig. Så i många länder hittar vi samhällen där det nästan bara är kvinnor kvar.

Det är också känt att många fler kvinnor och barn än män dör i väderkatastrofer i fattiga länder.

– Kvinnor har oftast en sämre ställning, socialt, så att de har mindre tillgång till skydd. De är fysiskt mindre starka och har svårare att motstå situationer, som översvämningar och sådant.

Att avhjälpa kvinnors utsatta situation handlar både om att bistå med hälsofrågor och att stärka katastrofberedskapen. 

Men länderna måste också vara beredda på nödvändiga folkförflyttningar när lågt liggande länder riskerar att översvämmas och vattenbristen blir akut när glaciärerna smälter.

– Vi anser att det är viktigt att vi tar och tittar på samhällen och inte bara länder, för många samhällen har ju redan haft att göra med klimatförändringar och dess konsekvenser. Och vi kan säkert hitta många lösningar av att dra in dem i en dialog, säger Ronny Lindström.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".