Eon och Fortum kräver att Vattenfall minskar sitt ägande i bland annat Forsmark. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Krav på Vattenfall

"Minska ägandet i kärnkraft"

Om ny kärnkraft ska kunna byggas måste Vattenfall minska sitt ägande i svensk kärnkraft. Kravet finns med i de förhandlingar om den svenska kärnkraftens framtid som just nu förs mellan regeringen och de tre stora ägarna till kärnkraftsverken Eon, Fortum och Vattenfall. Det uppger källor för Ekot.

Enligt Ekots uppgifter är det Eon och Fortum som anser att Vattenfall borde minska sitt ägande inom svensk kärnkraft.

Detta för att få till en långsiktig ägarlösning för kärnkraftverken som också håller för en granskning ur konkurrenssynpunkt den dagen då de allt mer ålderstigna reaktorerna ska bytas ut mot nya.

Konkurrensverket har tidigare riktat kritik mot att de svenska kärnkraftverken samägs av de tre stora kraftaktörerna.

Det vore bättre om ägandet delades upp, menar Konkurrensverket, till exempel skulle Fortum, Eon och Vattenfall kunna äga varsitt kärnkraftverk.

Vattenfalls nuvarande ägarandelar i Ringhals och Forsmark är tillsammans så stora att de inte kan kompenseras rakt av genom att Vattenfall får överta ett av de tre nuvarande svenska kärnkraftsverken.

Därför är huvudspåret i förhandlingarna att Vattenfall minskar sitt ägande och istället kompenseras med pengar av Fortum och Eon.

Personer med insyn i förhandlingarna säger också att alla parter bedömer att Konkurrensverket skulle motsätta sig att nya reaktorer byggs med nuvarande korsvisa ägarförhållanden, av rädsla för sämre konkurrens.

Inget av bolagen uppges därför vara villigt att på allvar börja planera för nya reaktorer i Sverige innan ägarknuten är löst.

Både regeringen och de tre kärnkraftsbolagen är intresserade av att få till en lösning på problemet uppger källor till Ekot.

Flera möten ska den senaste tiden ha hållits mellan toppchefer på kraftföretagen och representanter för näringsdepartementet.

På näringsdepartementet vill man inte kommentera innehållet i förhandlingarna.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".