Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Afghanistan

Afghanstyrkan debatterades i riksdagen

Sveriges militära insats i Afghanistan har debatterats i riksdagen i kväll, detta inför att riksdagen imorgon fattar beslut om ett fortsatt svensk deltagande i den nationella insatsstyrkan.

- För oss Socialdemokrater är det väldigt tydligt vad syftet är. Det handlar om att hjälpa den afghanska regeringen att skapa säkerhet, på det sättet skydda civila afghaner från angrepp från upprorsgrupper, främst talibaner, säger Urban Ahlin, socialdemokrat och vice ordförande i utrikesutskottet, som inledde debatten.

Alla partier i riksdagen utom Vänsterpartiet står bakom huvuddragen i förslaget om att ytterligare ett år tillåta att en styrka på upp till 855 personer kan skickas till Afghanistan, varav omkring 500 personer utgör själva truppinsatsen.

Men medan Urban Ahlin betonade vikten av att upprätthålla den svenska militära närvaron, frågade sig kollegan i den röd-gröna alliansen, vänsterpartisten Hans Linde vad Isaf-styrkan egentligen uppnått.

– Har Isaf lyckats med sitt uppdrag, att främja fred, att bistå hjälporganisationer att genomföra sitt arbete, samt bistå vid återuppbyggnad och utveckling? När vi kommer till Isafs uppgift att främja fred ser vi att freden har blivit allt mer avlägsen för varje år som gått. 

– Varje gång som vi debatterat insatsen i denna kammare, och dagens debatt är inget undantag, så har vi kunnat konstatera att våldet har eskalerat, att det blivit allt grövre och att det spridit sig till allt större delar av Afghanistan, säger Hans Linde.  

Men de rödgröna partierna har enats i kravet om en översyn av den svenska insatsen i Afghanistan. Något som de borgerliga talarna alla var kritiska mot.

– I det känsliga läge som vi har idag, att börja sätta upp tidsramar för vår närvaro, det tror jag vore mycket olyckligt. Det gynnar bara krafter som vill destabilisera Afghanistan, säger Karin Enström (M).

Katarina Helmersson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".