Foto: John McConnico/Scanpix.

Sibiriens permafrost har börjar tina

Den ryska avdelningen av Greenpeace släpper i slutet av veckan en ny forskningsrapport som visar på den globala uppvärmningens påverkan på miljön och ekonomin i de stora områdena med permafrost. Ekot har i förväg tagit del av rapporten som varnar för framtida problem i stora delar av Sibirien.

De låga äldre trähusen som fortfarande finns i vissa kvarter i staden Jakutsk i östra Sibirien har i många fall sjunkit ned i marken.

Under de senaste decennierna har medeltemperaturen långsamt stigit i det extrema inlandsklimatet med dess långa stränga vintrar och korta heta somrar.

Enligt den nya Greenpeace-rapporten har också betonghusen i Jakutsk fått sprickor när den frusna markgrunden blir allt mjukare. På vissa håll i Sibirien har hela bostadsområden fått utrymmas på grund av rasrisken.

En av författarna bakom Greenpeace-rapporten är geologen Michail Grigoriev på Permafrostinstitutet i Jakutsk.

Han tycker att det största problemet för permafrosten i just Jakutsk än så länge är de direkta utsläppen från hus och industrier och inte den globala uppvärmningen.

– Men om uppvärmningen av atmosfären fortsätter kommer det varmare klimatet att bli det största problemet också i östra Sibirien, säger Michail Grogoriev.

I Greenpeace forskningsrapport skrivs det mycket om hur det allt svagare ytskiktet av permafrosten påskyndar jorderosionen längs Sibiriens nordliga kuster och hotar infrastrukturen. Vägar och ledningssystem för el, gas och olja riskerar att brytas sönder.

Enligt professor Lev Chrustaljov på geologiska fakulteten vid Moskvas universitet måste företag och myndigheter redan nu anpassa verksamheten till de nya förhållandena. I framtiden kommer det att bli mycket dyrare att göra någonting åt problemen, säger Chrustaljov.

Fredrik Wadström
fredrik.wadström@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".