EU:s budget 2010

Nästan hälften går till jordbruket

EU:s budget för nästa år har blivit klar i natt. EU-länderna och EU-parlamentet är nu enigt om en budget på 122,9 miljarder euro, motsvarande 1 250 miljarder kronor.

Det är något mindre än det ursprungliga förslaget och nedskärningarna påverkar främst stödet till EU:s fattiga regioner.

Det  görs ändå extra satsningar i budgeten. Ytterligare 2,4 miljarder euro går till åtgärder för att bekämpa den ekonomiska krisen.

I budgeten har 300 miljoner euro öronmärkts för stöd till mjölkproducenter och 75 mijoner euro till stängning av kärnkraftsanläggningen Kozlouduy i Bulgarien.

Nästan hälften, 45 procent, av utgifterna i nästa års EU-budget går till jordbuksstöd och landsbygdsutveckling, medan en tredjedel går till EU:s fattiga regioner.

Men politikerna säger att EU-regeringarna nästa år ska inleda förhandlingar om att börja styra över pengar från jordbukssektorn mot forskning och förnyelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".