Svors in för fem år till. Foto: Niedringhaus/Scanpix.

Nyinstallerad Karzai kom med inviter

Uppdaterad: 09:14
I Afghanistan har Hamid Karzai nu svurits in för sin andra presidentperiod. I sitt installationstal inbjöd han sin tidigare motkandidat Abdullah Abdullah att ingå i en samlingsregering och utlovade även en loja jirga, ett traditionellt rådslag.

Kraven på Karzai är stora på att han ska göra mer för att bekämpa korruption och vanstyre som bidrar till att talibanernas styrka växer. Men afghanernas förhoppningar är måttliga.

– I dag svär Karzai presidenteden en andra gång, men det betyder inte att våra liv kommer att förändras, säger 19-årige studenten Mohammad Aslam till Ekot.

Han var en av få människor ute på Kabuls gator i morse. Säkerhetspersonal schasar bort dem som försöker ta sig in mot centrum.

Säkerhetsåtgärderna är extrema i Kabul i dag, med flygplatsen stängd för reguljär trafik. Invånarna har ombetts hålla sig hemma.

När Hamid Karzai i sitt starkt befästa palats svärs in som president för en andra femårsperiod sker det inför 800 gäster, däribland USA:s utrikesminister Hillary Clinton och hennes kolleger från Storbritannien och Frankrike. Få stats- och regeringschefer från väst deltar, en markering av det djupa missnöjet med Karzais regerande hittills.

Kraven inte bara från USA utan stora delar av omvärlden är att Karzais andra administration levererar mer till folket, till exempel i form av skolor, vägar, sjukhus och säkerhet.

Kraven är lika stora på Karzai att han ska göra mer för att bekämpa korruption och knarkhandel. Ett mer eller mindre uttalat hot från väst är att annars dra tillbaka soldaterna från Afghanistan, något som skulle hota Karzai-regeringens överlevnad.

Själv lovade Karzai efter att han utropats som segrare i det fuskomgärdade valet att försöka göra mer mot korruptionen.

Karzai försvarar sig med att väst kritiserar honom för att skyla över sina egna misstag, och att korruptionen delvis är ett resultat av hur omvärlden fördelat biståndet till Afghanistan.

Politiske analytikern Haroun Mir i Kabul säger till Ekot att han tror att den andra Karzai-administrationen kommer att vara än mer i händerna  på korrupta intressen och krigsherrar.

Mekanikern Mohmmad Asif i stadsdelen Khair Khana säger att han bara kan hoppas att Karzai nu ska fokusera på att bygga upp landet och få bort korruptionen.

Nils Horner, Katmandu
nils.horner@sr.se

Samarbete med Mohammad Qasim, Kabul

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".