Nu ska matpriserna granskas

Mjölken i butikerna blir inte billigare trots sänkta priser till bonden. Det är oacceptabelt, menar Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson. Nu ska regeringen utreda var pengarna inom livsmedelskedjan tar vägen.

– Vi måste ge i uppdrag till olika myndigheter att ta reda på var pengarna tar vägen. Om man hittar någonting ska man ge förslag på åtgärder, så att det blir en bättre prisbild för bönder och för oss konsumenter.

När bönderna får bättre betalt för sin mjölk stiger priserna i butik, men när bonden får sämre betalt sänks inte priserna, visar en rapport som Jordbruksverket gjort.

Svensk dagligvaruhandel skyller detta på landets mejerier. Företaget Arla, som är landet största mejeri, säger att en förklaring till att konsumentpriset inte följer det pris bonden får beror på världsmarkandspriserna på mjölk eftersom 80 procent säljs utomlands.

På frågan om butikernas marginaler på mjölk är för höga svarar försäljningsdirektören på Arla, Gerard Bley, att lönsamheten är central.

– Jag vill inte kommentera deras marginaler. Hur de bedömer att de tjänar pengar är deras sak. Men det är klart, ingen vill sälja produkter utan lönsamhet.

Var pengarna egentligen tar vägen vill jordbruksministern nu ha svar på, flera myndigheter ska på regeringens uppdrag utreda frågan.

Eskil Erlandsson har gjort egna analyser som tyder på att det kan gäller många olika produkter inom livsmedelskedjan.

– Den brödkaka som jag köpte för ungefär två år sedan brukade då kosta 19:50 i en affär. För ungefär två år sedan steg priset till 26:50 för samma brödkaka och det är fortfarande kvar på den prisnivån. Samtidigt har priset på spannmål halverats säger Eskil Erlandsson till Ekot.

Eskil Erlandsson vill i dag inte spekulera i varför priset på hans brödlimpa ser ut som det gör. Än är det för tidigt att säga vilka åtgärder som kan bli aktuella att vidta om det visar sig att det finns led inom livsmedelkedjan som tjänar orimligt mycket pengar.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".