E-tjänster underlättar EU-vardag

Onödiga dödsfall i sjukvården kommer undvikas, offentliga förvaltningar blir effektivare och öppenheten i Europa blir större om elektroniska tjänster mellan länderna utnyttjas bättre. Det menar ministrar från 34 europeiska länder som i dag presenterade den så kallade Malmödeklarationen.

– Det är alldeles uppenbart att användandet av elektroniska hjälpmedel och processer inte bara kommer att förbättra miljön utan det kommer också att spara människoliv och göra livet enklare för människor att leva i vardagen, säger Mats Odell är kommun- och finansmarknadsminister.

Mats Odell hänvisar till en studie gjord i sex EU-länder som bland annat visar att 100 000 patienter varje år skulle slippa komplikationer från läkemedel om sjukhusen elektroniskt hade tillgång till information om patienterna. 11 000 dödsfall på grund av diabetes skulle undvikas om sjukhusen hade elektroniska journaler. Tanken är till exempel att en svensk diabetiker på resa i Europa skall kunna få ett elektroniskt recept sänt till närmaste apotek.

– Vi arbetar mycket med att rädda de finansiella marknaderna men det här handlar om att göra det vardagliga livet enklare för människor, att kunna få en bättre fungerande demokrati, att lättare röra sig fritt i Europa och överhuvudtaget att minska miljöpåverkan, säger Mats Odell.

– Väldigt mycket är slutna processer på regeringskanslierna och det här öppnar möjligheten för människor att kunna delta genom att kunna se vad vi gör i utredningar och vara med innan besluten fattas.

Mats Odell pratar om att elektronisk förvaltning kommer reformera Europa och öppna upp slutna förvaltningar för medborgare och företag och EU-kommissionen kommer få ett stort ansvar att driva frågan. Om två år då nästa så kallade e-handelsministermöte hålls i Polen skall konkreta resultat presenteras.

– För det första så ska de finnas ett gemensamt e-legitimationssystem i Europa. I dag är det bara nationellt och det fungerar inte i ett Europa med öppna gränser, säger Mats Odell.

 Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".