Isaak fängslades 2001.

Medier gör nytt upprop för Dawit Isaak

I dag har 91 svenska tidningar och flera medieorganisationer ställt sig bakom ett upprop för Dawit Isaak, den svenske medborgare som sedan september 2001 har suttit fängslad i Eritrea.

Uppropet är skrivet av författaren och ständig sekreterare i Svenska Akademien Peter Englund, som understryker hur lång tid som har gått sedan fängslandet.

– Åtta år är en väldigt lång tid. Vad har hänt i ditt eget liv? Så ska du tänka att du sitter inspärrad i en oventilerad container under den tiden, säger Peter Englund.

Det är i dag fem år sedan som budskapet kom om att journalisten Dawit Isaak, som sedan 2001 har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång, hade släppts fri. Det visade sig bli kortvarigt och två dagar senare var han fängslad igen.

Ett av syftena med att publicera texten i dag är att göra de styrande i Eritrea uppmärksamma på att många följer vad som sker med Dawit Isaak.

Peter Englund vill se ett tydligare agerande från den svenska regeringen och utrikesdepartementet.

– Jag tycker att man ska öka trycket på regimen helt enkelt. Jag tycker också att man ska elevera frågan och ta upp den på EU-nivå, säger Peter Englund.

I fallet Dawit Isaak har det förekommit flera mediala aktioner under åren, men det är kontinuiteten som är viktig, säger initiativtagaren till dagens aktion, Thomas Mattsson, chefredaktör vid tidningen Expressen, som tycker sig se resultat.

– Det har tidigare sagts att den tysta diplomatin ska få verka, men de senaste månaderna har vi sett flera ministrar i regeringen engagera sig offentligt för Dawit Isaak. Jag tror att den tysta diplomatin nu börjar kompletteras med ett mer aktivt opinionsarbete från Sveriges regering och det tycker jag är positivt, säger Thomas Mattson.

Enligt UD är detta det enskilda ärende de ägnar mest kraft åt, även om det inte syns utåt, säger deras informationschef Cecilia Juhlin.

– Regeringen har valt att arbeta med det vi kallar för tyst diplomati. Det görs en väldig massa saker hela tiden och vi prövar olika vägar och kanaler, men vi tror att chansen till framgång är störst om vi inte går och kommenterar vad vi håller på med offentligen.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".