Vård av sjukt barn. Foto: Gorm Kallestad /Scanpix.

Delade meningar om vab-intyg

Intyget från skola och förskola som föräldrar sedan ett år tillbaka måste ha för att få ersättning från Försäkringskassan när barnen är sjuka är en orsak till att uttagen av tillfällig föräldrapenning minskar enligt regeringen.

Försäkringskassan däremot kan se även andra förklaringar. Det största lärarfacket menar att intygen som infördes förra sommaren har ställt till problem.

– Det handlar om att lärarna i föräldrarnas ögon plötsligt har blivit föräldrakontrollanter och det här skadar den förtroendefulla relationen i samtal som är nödvändig för att man fullt ut ska kunna hjälpa en elev i den situation som den befinner sig, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Skolor och förskolor har sedan förra sommaren i uppdrag att intyga på särskilda blanketter att barn har varit frånvarande de dagar som föräldrar begär ersättning från försäkringskassan. Intyget infördes framför allt för att minska fusket med ersättningen. Men för skolans del har det inneburit ökad byråkrati enligt Lärarförbundets Eva-Lis Sirén. 

– Det är helt enkelt en uppgift som tar tid från den tid som eleverna behöver ha med lärarna. 

Det andra stora lärarfacket, Lärarnas riksförbund, har inte bilden av att deras medlemmar upplevt intyget som direkt problematiskt. De har 40 procent av lärarna för klasserna 1-6 som är organiserade fackligt. Fram till dess att barnet fyller tolv kan man vara hemma och vårda sitt sjuka barn.

Regeringen hävdar att utbetalningarna av tillfällig föräldrapenningen minskar, och att kravet på ett intyg är en del av förklaringen. Försäkringskassan vågar ännu inte dra samma slutsatser. Myndigheten är inte klar med sin egen utvärdering. Niklas Löfgren, försäkringsutvecklare på Försäkringskassan säger att det finns flera förklaringar till att utbetalningarna varierar mellan olika år. 

– Om de utbetalda dagarna minskar kan det antingen vara så att barnen är friskare så man behöver inte använda fler dagar med tillfällig föräldrapenning. Det kan också vara så att man tycker att systemet är krångligt med intyg och blanketter, man struntar i att använda försäkringen när barnen är sjuka, säger Niklas Löfgren.

Och jämför man uttagen av tillfällig föräldrapenning de tre senaste höstarna så var det en betydligt större minskning i uttagen mellan 2006 och 2007, när det inte fanns något intyg, än hösten 2007 och hösten 2008 då kravet på intyg infördes. Veronica Palm, socialdemokrat och vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott är kritisk till att regeringen drar egna slutsatser innan Försäkringskassan har sin bild klar, och hon är också mycket kritisk till kravet på intyg. 

– Barnfamiljer är de enda i hela socialförsäkringen som måste dubbelintyga. Både själv att man är hemma och dessutom genom ett intyg som ska stämplas och skrivas under i flera instanser i skola och förskola, säger Veronica Palm. 

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

nyhetswebben@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".