Rysk gasaffär splittrar Ukraina

I kväll möts Ukrainas och Rysslands premiärministrar Julia Tymosjenko och Vladimir Putin för att om möjligt undvika nya konflikter kring gasuppgörelsen mellan länderna.

Samtidigt har den ukrainske presidenten Viktor Jusjtjenko skrivit ett öppet brev i frågan till den ryska statsledningen.

Spelet i dag mellan Ukrainas president och premiärminister visar på hur djup sprickan mellan de tidigare bundsförvanterna har blivit.

Nästan exakt fem år efter startskottet för den orangea revolutionen skriver Viktor Jusjtjenko i ett öppet brev till Rysslands president Dmitrij Medvedev att kontraktet för de ryska gasleveranserna till Ukraina är i akut behov av att skrivas om.

Att ha kvar det nuvarande kontraktet hotar säkerheten för gasleveranserna till Ukraina och för transitgasen till andra stater i Europa, skriver den ukrainske presidenten.

En uppgörelse nåddes som en lösning på den gaskonflikt mellan länderna i början på 2009 när flera miljoner människor i södra Europa saknade uppvärmning mitt under en köldperiod.

Jusjtjenko har länge kritiserat kontraktet för att han tycker att Ukraina betalar alldeles för mycket för den ryska gasen och är tvingat att köpa alltför stora volymer.

När den ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko nu möter sin ryske motpart Vladimir Putin i Livadiapalatset på Krimhalvön i södra Ukraina väntas budskapet bli ett helt annat.

Tymosjenko har sagt att det tioåriga gaskontraktet med Ryssland inte behöver ses över utan snarare garanterar stabila gasleveranser under nästa år.

Rysslands Vladimir Putin har på senare tid förnyat de ryska hoten om att genast stänga av gasen om Ukraina inte lever upp till sina förpliktelser.

Alltihop sker dessutom mot fonden av den pågående ukrainska presidentvalskampanjen där både Tymosjenko och Jusjtjenko kandiderar i valet i januari nästa år.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se