"Det kan bli brist på svensk mjölk"

Fördelningen av de intäkter som den svenska mjölken genererar måste fördelas mer rättvist, säger nu branschorgansiationen Svensk Mjölk som varnar för att det annars kan bli brist på svensk mjölk.

– Vi måste få tillbaka en lönsamhet ute hos mjölkföretagen. Det är väldigt kritiskt just nu och har varit det väldigt länge.

Kan det bli brist på svensk mjölk?

– Ja, det kan bli brist på svensk mjölkråvara, säger Jonas Carlberg, chef för mjölkpolitik på Svensk Mjölk.

En rapport som Jordbruksverket gjort visar att när bönderna får bättre betalt för sin mjölk stiger priserna i butik, men när bonden får sämre betalt sänks inte priserna.

– Det känns lite dystert att konsumenterna inte märker av när vi får mindre betalt för mjölken, säger Linda Nilsson som är mjölkbonde i Sjövik strax utanför Jönköping.

Samtidigt som de stora livsmedelkedjorna gör stora vinster, exemplevis gjorde ICA ett rekordresultat på 798 miljoner för årets tredje kvartal, är det betydligt kämpigare för bönderna.

Svensk Mjölk hävdar att utslagningen kan bli så stor att det blir brist på svensk mjölk. Å var vinsterna i Livsmedelskedjan egentligen tar vägen blir nu också en fråga för rewgeringen, säger jordbruksminster Eskil Erlandsson till Ekot.

– - Vi måste ge i uppdrag till olika myndigheter att ta reda på var pengarna tar vägen. Om man hittar någonting ska man ge förslag på åtgärder, så att det blir en bättre prisbild för bönder och för oss konsumenter.

Mjölkbonden Linda Nilsson som har ett hundratal kor välkomnar utredningen och hoppas få svar.

– Vi hoppas se svart på vitt var mjölkpengarna tar vägen.

David Svanberg, Ekot i Jönköping
david.svanberg@sr.se