Forskare vill minska A-vitamin

För mycket A-vitamin ökar risken för benskörhet, visar en studie som har gjorts vid Harvarduniversitet i USA. I Sverige tillsätts A-vitamin i mjölkprodukter med låg fetthalt.
Håkan Melhus, docent i klinisk farmakologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att Harvardundersökningen bekräftar samband som han tidigare har iakttagit och att mängden A-vitamin nu bör minskas i både mejeriproduker och mulitvitamintabletter. Melhus anser också att Livsmedelsverket bör minska den dagliga rekommenderade dosen av A-vitamin. Mejeriernas branschorganisation, Mjölkfrämjandet, säger att de följer de rekommendationer som Livsmedelsverket ger. I Harvard-undersökningen ingår drygt 72.300 kvinnor. Bland dem som åt mer än 3 milligram A-vitamin per dygn ökade risken för frakturer i höftbenet med nära 50 procent, enligt undersökningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".