Malmström hyllades på FP-landsmöte

I dag öppnade Folkpartiet sitt landsmöte i Växjö. En populär punkt var när EU-ministern och Sveriges kommande EU-kommissionär Cecilia Malmström höll tal för en stund sedan.

– Sverige ska få en ny EU-kommissionär. Talarstolen är din, stort grattis, sa folkpartiledaren Jan Björklund och möttes av kraftiga applåder.

– Tack snälla ni, tack för den enorma värme som har mött mig här sedan jag klev in från dörrarna, och ända sedan i tisdags har det strömmat in mail och hälsningar från er allihopa, säger den nya EU-kommissionären Cecilia Malmström från talarstolen.

Det var stolta folkpartister som med stående ovationer hälsade Cecilia Malmström här i konserthuset i Växjö - efter utnämningen i veckan till Sveriges nästa EU-kommissionär efter Margot Wallström.

Cecilia Malmström själv betonar att det än så länge handlar om en nominering, att riktig kommissionär blir hon först månadsskiftet januari februari. Då först efter utfrågningen i EU-parlamentet.

– Jag känner stor ödmjukhet och viss skräck inför detta. Jag är faktiskt inte utsedd ännu utan jag ska grillas i Europaparlamentet och jag har grillat andra, det kan vara ganska tufft, säger Cecilia Malmström.

Cecilia Malmström är inte orolig för att hennes partitillhörighet eller nationalitet ska bli något problem i arbetet som kommissionär.

– Jag är svensk och jag är folkpartist. Man får inte ha några formella politiska uppdrag men man få vara medlem i ett parti. Man ska arbete för hela Europas intresse och försöka lägga förslag och sedan är det ytterst parlamentet ministerrådet som röstar om lagarna. Då får man försöka vara lyhörd får olika politiska ställningstaganden och olika länders prioriteringar.


Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se