Tillslag mot nätapotek i 25 länder

I veckan har polisen i 25 olika länder slagit till mot olagliga nätapotek över hela världen. I Sverige har fem personer gripits.

– Det är jättebra att många länder har samarbetat och att vi har gjort en hel del tillslag, men det finns jättemycket kvar att göra, säger Cecilia Fant på Rikskriminalpolisen, som arbetar med droger och läkemedel på internet.

Fem är anhållna och de beslagtagna substanserna är värda minst en miljon kronor, hittills. Polisstyrkorna har jagat nätapoteken i månader. Preparaten tillverkas billigt i fabriker jorden runt för en billig penning och säljs sedan dyrt på nätet.

Vinsten används av kriminella ligor till andra brott, som att köpa knark eller vapen.
Totalt i världen har 22 personer gripits under operationen. 72 nätapotek har stängts ner.

Preparaten kan vara farliga, en del preparat säljs till exempel som hälsokost men innehåller läkemedel för att kunden ska känna att medlet faktiskt verkar. Och på köpet kan det komma livsfarliga biverkningar.

– Det är många preparat som säljs och det finns folk som både fått skador och dött i Sverige. Man har ingen kontroll vad det är som man tar, tillverkade i lokaler som man inte ens vill vistas i. Man ska vara väldigt försiktig och inte beställa ifrån nätet, säger Cecilia Fant.

Jonas Fréden
jonas.freden@sr.se