EU-ledaren väljs av 27 länder

EU:s nye permanente ordförande kommer att väljas av 27 EU-länder. Det får sitta under en 2,5-årig period och kan väljas om en gång.

EU:s nye ledare är en "permanent ordförande för Europeiska rådet", som är samarbetsorganet för EU:s stats- och regeringschefer.

Denne väljs av de 27 EU-ledarna för en period på två och ett halvt år, vilket kan förlängas en gång.

Posten som permanent ordförande inrättas för att få ett ansikte utåt och mer kontinuitet i EU-arbetet. De roterande EU-ordförandena kommer att finnas kvar, men få en mer undanskymd roll. I den nye ordförandens arbetsuppgifter ingår bland annat att leda alla EU-toppmöten.

En hög representant för utrikes- och säkerhetspolitiken som även blir vice ordförande i EU-kommissionen. Så kallas EU:s nye "utrikesminister".

Målet med den posten är att samla ihop EU:s utrikespolitik hos en person, som ska kunna tala med tydlig röst i världen. Han eller hon kommer att få en egen utrikestjänst med diplomater runt om i världen till sitt förfogande.

Representanten väljs för en period av fem år och måste delta i sedvanliga kommissionärsförhör i EU-parlamentet innan han eller hon kan godkännas.

Båda posterna införs när EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget, träder i kraft den 1 december.