SR:s EU-reporter kommenterar

"Ashton ska balansera bland toppchefer"

Herman Van Rompuys inflytande över EU beror på medlemsstaternas vilja att låta honom styra. Catherine Ashton, det sensationella valet, kan få en stark position. SR:s EU-reporter Herman Melzer om utnämningarna.

Nu har EU fått sin president och utrikesminister, även om de officiellt lite försiktigt kommer att kallas för vald ordförande och hög representant.

Om Herman Van Rompuy kommer att lyckas få EU att framstå som en mer enhetlig union i framtiden beror på om regeringscheferna för de stora länderna låter honom göra det.

Om till exempel Van Rompuy för högljudd kritik av Frankrikes ibland inte helt lågmälde president Nicholas Sarkozy så kommer EU-presidentens auktoritet att undergrävas.

Toppmötets smått sensationella val, Catherine Ashton som EU:s utrikespolitiska talesman får i alla fall på papperet en mycket stark position. Hon ska, under förutsättning att hon godkänns av europaparlamentet, leda EU:s utrikesministrar de närmaste fem åren och är dessutom vice ordförande för EU-kommissionen.

Dessutom får hon till sitt förfogande något nytt som man kan kalla för EU:s utrikesdepartement med 6 000 personer anställda runtom i världen.

Eftersom Ashton kommer från det mer EU-skeptiska Storbritannien finns förmodligen också en tanke att hon ska balansera de andra EU-toppcheferna som kommer från de mer EU-entusiastiska länderna Belgien och Portugal.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se