FP-ledaren kräver ändring av las

Uppdaterad: 12:55
Sänkt skatt på utbildning, kärnkraft som miljövänlig energi och skärpt arbetsrätt var tre krav som Folkpartiledaren Jan Björklund förde fram i sitt tal till partiets landsmöte i Växjö.

 – Vi ska ha en gedigen anställningstrygghet i Sverige. Men när ett företag står inför personalneddragningar så måste företaget ha rätten att få behålla den kompetens som gör att företaget har störst chans att överleva på sikt, sa Jan Björklund i sitt tal.

Han tog företaget Atlas Copco i Kalmar som exempel på när "sist in, först ut" inte fungerar, hur företaget fick avskeda några av de mest kompetenta när det drog ner under krisen från 230 till 150 anställda.

Folkpartiet föreslår nu fler undantag från turordningsreglerna och flera motioner till landsmötet vill gå ännu längre och helt ta bort lagen om anställningsskydd.

Jan Björklund tog också upp kärnkraften som miljöfråga och som sättet att bevara en oförstörd natur.

– Avvecklas den svenska kärnkraften, vilket de tre rödgröna partierna vill, så har vi två alternativ att välja på. Antingen måste vi kraftigt öka importen av energi och då är det sannolikt att vi om 15 år blir tvungna, antingen vi vill eller inte, att häkta på den ryska gasledningen i Östersjön.

När Björklund tog upp globaliseringen och hur viktig handeln är kritiserade han Miljöpartiet som värnar om närodlad mat.

– Miljöpartiets inställning till handel är direkt u-landsfientlig. Partiet säger så här: Tänk globalt, men handla lokalt. I verkligheten betyder det: Tänk gärna på Afrika, men handla inte med dem.

Jan Björklund inledde sitt tal med Afghanistan och vikten av Sveriges fortsatta deltagande där.

Han kritiserade Vänsterpartiet för att de vill att Sverige ska lämna landet. Björklund krävde också att värnskatten ska bort som han menar skulle visa att utbildning lönar sig.

Men det var integrationen och Björklunds kritik mot kommuner som inte vill ta emot ensamkommande flyktingbarn gav högst applåder.

Enligt Björklund skulle Sverige ha varit ett fattigare land om vi inte hade haft den invandring vi har haft.

– Visst hade Sverige varit fattigare utan Zlatan, uppvuxen på Balkan. Den store cykelfabrikören Salvatore Grimaldi, uppvuxen i Italien. Nyamko Sabuni, uppvuxen i Afrika, och Drottningen, uppvuxen i Brasilien, sa Björklund.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se