Husockupanter organiserar sig på nätet

Husockupationer blir allt vanligare i Sverige enligt bedömare som Ekot pratat med. En av orsakerna till ockupantrörelsens framväxt är att man organiserat sig via internet.

När en ockupation blir polisanmäld kopplas ofta dialogpolisen in för att föra en dialog mellan polisen och ockupanterna. Ola Österling är gruppledare för dialogpolisen i Stockholm.

– Jag har en uppfattning om att antalet ockupationer och diskussionen om ockupationer som politiskt medel har ökat under 2009, säger Ola Österling, gruppledare på dialogpolisen i Stockholm.

Dialogpolisen finns i Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Samtliga upplever en ökning av antalet husockupationer den senaste tiden, men det är svårt att hitta samlad statistik.

Polisen får medhåll av ockupanterna själva som skriver på en samlingssajt för husockupanter, att man genomfört 19 husockupationer hittills i år.

Den 13 november ockuperades det gamla förvaltningshuset i Rinkeby.

Stockholms stad menar att det är billigare att riva än att renovera.

Onödigt tycker Rinkebyhusets vänner. Massi säger att de inte såg någon annan utväg än att ockupera huset, trots att det är olagligt.

– Det kan kännas lite obehagligt att man kan bli straffad för det här men det är en risk vi är beredda att ta.

Rinkebyhusets vänner har startat en facebookgrupp och en blogg. Catharina Thörn som är sociolog vid Göteborgs universitet tror att nätverkande på internet är en viktig del i ockupantrörelsens framväxt.

– Man använder sig av internet, man använder sig av sms. Man finns på facebook och bloggar och lägger upp nyheter och kan göra det på ett direkt sätt, säger Catharina Thörn.

– Det tror jag är en väldigt viktig del i hur man agerar, att man kan nå många människor väldigt snabbt.

Catharina Thörn menar att ockupationerna beror på en frustration över att många människor har svårt att få bostad och över att det finns få platser att umgås på för den som inte vill konsumera.

De frågorna som måste tas på allvar av politikerna, annars kommer ockupationerna att öka.

Hon får medhåll av Kalle som är aktiv på en hemsida som organiserar husockupanter i Sverige.

Tror du att det kommer att öka?

– Ja, definitivt. Jag vet faktiskt inte vad som skulle kunna stoppa det, säger Kalle.

Moa Soltanian Magnusson
moa.soltanian-magnusson@sr.se