Kaos i a-kassan efter regeländringar

Uppdaterad: 13:22
Det råder kaotiska förhållanden i många av landets a-kassor. Det kan bero på att det blivit mer byråkrati och krångel i hela a-kassesystemet när regeringen alltför fort ändrat på villkoren.

Ordföranden i försäkringskassornas samorganisation SO, Harald Pettersson ser det som ett misslyckande.

– Det har blivit ett så komplicerat regelsystem genom väldigt många lagändringar under en väldigt kort tid. Väldigt mycket har skett vilket har gjort att den här arbetslöshetsförsäkringen har blivit oerhört komplicerad och svår, både att förstå och att handlägga. Det är svårt både för våra medlemmar och för alla som jobbar med den här försäkringen, säger Harald Pettersson.

Vad ser du som den största bristen?

– Idag behöver vi en effektiv och enkel försäkring som ger en trygghet vid arbetslöshet. Vi behöver ett enklare regelsystem och en bättre ersättningsnivå.

Enligt SO är det i dag bara drygt en av tio arbetslösa som får 80 procent av sin tidigare lön från sin arbetslöshetskassa. Det är dels en följd av att taket för ersättningen inte höjts sedan 2002, dels att en ersättning under de första hundra dagarna slopades 2007.

Problemen för landets 32 a-kassor är att politiska beslut om förändringar kommit med mycket kort varsel, till exempel att fler uppgifter ska läggas in i systemen. Vad som tidigare rymdes på en blankett på en sida kräver i dag fyra sidor. Det här gör att administrationen ökar och att It-systemen ibland ändras så snabbt att de inte fungerar, eller att de trasas sönder som SO uttrycker det. Nästa förändring med kort varsel kan bli att många som faller ut från sjukförsäkringssystemet ska föras över till a-kassorna.

– Hela den hanteringen är oerhört beklaglig. Kunskapen har funnits ganska länge om att det här kommer att ske men det kommer en proposition i frågan först den 16 november. Vi som a-kassornas samorganisation har egentligen inte fått någon information innan dess, säger Harald Pettersson.

– Själva beslutet kommer att tas den 17 december i år och det kommer att gälla från den första januari. Så bara de dagarna mellan beslut och införande behöver vi anpassa våra it-system. Under den tiden har vi ingen möjlighet att ge en bra information till dem som är berörda, säger Harald Pettersson, ordförande i försäkringskassornas samorganisation. 

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se