Vattenfall

Eriksson anklagar Olofsson för lögner

Den rödgröna oppositionen anklagar nu näringsminister Maud Olofsson (C) för att inte tala sanning när det gäller uppgifter om det statliga Vattenfalls kärnkraft i Tyskland.

Oppositionen kommer att lämna in en anmälan till KU, konstitutionsutskottet i nästa vecka.

Maud Olofsson sade i en riksdagsdebatt i dag att Vattenfalls ledning inte förstod att bolaget blev ekonomiskt ansvarigt för en eventuell kärnkraftsolycka i Tyskland genom en ändring av det interna ägandet av den tyska kärnkraften.

Hon sade att det var hon som upptäckte att Vattenfall blev ansvarigt.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tror inte på den beskrivningen.

– Den som till slut anade något var Maud Olofsson. Hon ställde frågor och sanningen kom fram. Jag kan bara säga att jag inte tror på den historiebeskrivningen. Jag tycker att den verkar fullständigt osannolik. Jag tror att det kommer att bli nödvändigt för Konstitutionsutskottet att granska den saken. Jag tror inte att Maud Olofsson talar sanning, sade Peter Eriksson.

Maud Olofsson var märkbart irriterad när hon mötte journalisterna efter debatten. Men håller fast vid sin version av vad som hänt.

Hur kommer det sig att du förstår men ingen annan?

– Jag började ställa frågor när jag såg vad som var gjort och hur bolaget hade organiserats. Det är de kontrollfrågor som en ägare ska ställa. Jag hade visade det sig då, rätt i de här kontrollfrågorna och det är väl bra att jag gör det. Jag kan inte behöva bli kritiserad för att jag ställer frågorna utan de som ska kritiseras är de som köpte kärnkraften i Tyskland, den förra regeringen, utan att göra de här analyserna. Sedan skulle också styrelsen ha gjort en bättre analys av vad det här innebar men det faller tillbaka på styrelsen och vd:n, säger Maud Olofsson.

Vad får det för konsekvenser för styrelse och vd att de gör det här?

– Vi har bytt det styrelseordförande och styrelseledamöter. Vi har också pratat med styrelsen och sagt att de måste göra en analys av detta, komma tillbaka till ägaren och föreslå åtgärder, säger Maud Olofsson.

Byte av styrelseordförande och ledamöter i Vattenfalls styrelse skedde i våras långt innan Maud Olofsson upptäckte bristerna om den tyska kärnkraften.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se