Paris: ”Ett gråare EU”

I Paris skriver vänstertidningen Liberation "Varför de?". Valet av Van Rompuy och Ashton visar att de 27 medlemsländerna verkligen sänkt sina ambitioner, eftersom detta är två relativt okända personer utan stark framtoning, skriver Liberation.

På tankesmedjan Notre Europe ger chefen Gaëtane Ricard-Nihoul ändå godkänt.

– Den nye belgiske toppchefen kommer att se till att balansera makten mellan alla regeringscheferna och EU-kommissionen.

Tidningen Le Monde ägnar en helsida åt att rekapitulera hur president Sarkozy bäddat för gårdagens beslut ända sedan förra sommaren, då han mötte Tysklands Angela Merkel.

De bollar namn, skickar sändebud att möta eventuella kandidater och intensifierar jakten under den gångna sommaren. I oktober var de ense. Belgiens premiärminister Van Rompuy skulle ha jobbet.

Spanska El País har rubriken ”Ett gråare EU” och talar också om två okända ledare. El País skriver att Van Rompuys diskreta stil kan vara en fördel för att nå enighet, men att vi inte kan vänta oss några storslagna internationella utspel.

Att välja en britt som utrikesröst anser tidningen är märkligt, med tanke på att Storbritannien varken är med i eurosamarbetet eller Schengen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se