Få får ut 80 procent av lönen i a-kassa

Endast var tionde som har haft heltidsarbete och blir arbetslös får i dag ut 80 procent av sin tidigare lön i ersättning från a-kassan.

Det konstaterar arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, som kartlagt de senaste årens utveckling.

SO:s ordförande Harald Pettersson konstaterar att färre och färre får ut full ersättning.

– Det är givetvis oerhört beklagligt och det ger hela försäkringen ett felaktigt intryck. Det är givetvis så att alla ska ha 80 procent i alla situationer, i alla fall upp till ett rimligt tak, säger Harald Pettersson.

Vad ser du som den största bristen?

– I dag behöver vi en effektiv och enkel försäkring som ger en trygghet i arbetslöshet. Vi behöver ett enklare regelsystem och en bättre ersättningsnivå, säger Harald Pettersson.

Att bara en av tio som haft heltidsarbete bara får ut 80 procent av sin gamla lön i ersättning från a-kassan beror i första hand på att taket för högsta dagpeng inte ändrats sedan 2002 och även på att en extra ersättning under de 100 första dagarna av arbetslöshet togs bort 2007.

Det gör att den maximala ersättningen numera är 680 kronor om dagen.

Arbetslöshetskassornas samorganisation efterlyser därför ett höjt tak och att det sedan blir indexerat.

Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin försvarar de nuvarande reglerna och ser inget konstigt med att allt färre får ut 80 procent i ersättning.

– Vi vet att de som under det senaste året har blivit arbetslösa i huvudsak är människor som har höga inkomster, inte minst på metallsidan. Det är klart att då får det den här konsekvensen, säger Sven Otto Littorin.

Är det ett problem att det bara är 13 procent?

– Det kan man naturligtvis tycka att det är, samtidigt så är det klart att vi hela tiden måste väga för och emot med begränsade budgetmedel och försöka prioritera på rätt sätt, säger Sven Otto Littorin.

Om det nu är så här låga siffror, varför höjer ni inte taket i a-kassan?

– Därför att det är extremt dyrt. Det har aldrig varit så att 80 procent av löntagarna i Sverige har haft 80 procent av ersättningen. De som kräver det står svaret skyldigt, hur ska alla dessa miljarder trollas fram, säger Sven Otto Littorin.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se