Ont om platser för unga som begått brott

Uppdaterad: 08:08
Många kommuner har svårt att hitta tillräckligt med platser till unga som har begått brott och dömts till så kallad ungdomstjänst, alltså oavlönat arbete.

19-åriga Sara, som fick sin dom i våras, har precis avslutat sin ungdomstjänst på ett hotell i Stockholm. Arbetet blev en vändning för henne.

– Det var någon som fick mig att ta mitt ansvar. I skolan kunde jag gå vilken väg som helst. Här var det någon som sa gör det här nu, visa att du kan ta ansvar och du kan få jobb, och det gjorde jag, säger hon.

19-åriga Sara dömdes för rån. Straffet på 110 timmars oavlönat arbete har hon avtjänat på ett hotell i Stockholm där hon nu fått jobb i restaurangen.

– Jag fick duka, duka av, servera mat, ta emot betalning och vara i baren, säger hon.

Förra året dömdes 2 900 ungdomar till ungdomstjänst, de flesta för misshandel eller olika typer av stöld. Ungdomstjänst infördes som ett särskilt straff för snart tre år sedan.

Tanken var att det oavlönade arbetet på maximalt 150 timmar skulle dömas ut istället för böter. Då fick också kommunerna ansvaret att ordna fram platserna.

Hur det här fungerar har hittills inte utvärderats, men när Ekot tillsammans med flera av Sveriges Radios lokala kanaler frågat 70 kommuner hur de tycker att ungdomstjänsten fungerar, säger de flesta att det är en bra påföljd.

Men i 28 av kommunerna, alltså i mer än var tredje, har man svårt att hitta arbetsplatser som kan ta emot ungdomarna.

– Reaktionen blir att man ogärna vill ha någon med kriminellt förflutet. Man kanske har varor, det kanske är en butik, säger Pernilla Lindqvist, som arbetar med ungdomstjänst i Emmaboda.

Lars-Erik Berg, som arbetar med ungdomstjänst i Kristianstad, tror att det ekonomiska läget har bidragit till att det är ganska svårt att hitta platser.

– Många företag har anställt precis så många som man mäktar med, säger han.

– Många gånger handlar det om tiden, säger Annika Palmqvist, som arbetar med ungdomstjänst i Karlskoga.

– Ungdomstjänsten ska utföras på fritiden, efter skoltid. Många verksamheter slår igen vid klockan fyra eller fem, säger hon.

Det här gör också att det är stora skillnader i hur länge de som dömts får vänta. Från några veckor i vissa kommuner, till många månader i andra, och ibland längre så. I till exempel Laholm har unga väntat i över ett år.

Carina Nyberg, som är ansvarig för ungdomstjänsten i Kramfors kommun, säger att det är olyckligt att ungdomarna får vänta.

– Dels är det viktigt för unga människor att se att samhället reagerar, och att det händer ganska snabbt. Dessutom mår de flesta av de här ungdomarna dåligt, och är ångerfulla. Då förlängs lidandet, eller pinan, säger hon.

Svårigheterna att hitta arbetsplatser gör också att det är stora skillnader på vilken ungdomstjänst de dömda får. Daniel, som egentligen heter något annat, gjorde sin ungdomstjänst i en kyrka i Kristianstad.

– Jag ställde i ordning bänkar och stolar i kyrkan, jag tände och släckte ljusen, och lade ut psalmböckerna, säger han.

Tycker du att det var ett bra straff?

– Det är rätt slappt egentligen, om man tänker på att det ska vara ett straff, säger Daniel, som är dömd för skadegörelse, och som just har avslutat sin ungdomstjänst.


Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Karin Wrangborg, SR Kristianstad
karin.wrangborg@sr.se