Tusentals britter har fått lämna sina hem

Delar av nordvästra England är översvämmat efter ett ihärdigt regnande de senaste dagarna. Tusentals människor har tvingats lämna sina hem.

En av dem som blivit evakuerad är Lee Halbott i staden Workington och när han intervjuas i BBC:s tv-nyheter står han och tittar bort mot sitt hus som inte längre ligger vid en gata utan i en sjö.

Vattnet når upp till fönstret på bottenvåningen. Floden Derwent som rinner genom Workington har svämmat över sina bräddar efter det regnigaste dygnet i nordvästra England sedan man började mäta nederbörd för 100 år sedan. Över 300 mm på 24 timmar var det där det var som värst.

Under natten fick mer än 200 personer hjälp av räddningspersonal att ta sig från sina hem, de flesta i gummibåtar, men ett 50-tal vinschades upp från hustaken med hjälp av helikopter.

En polisman omkom när en bro över floden Derwent spolades bort och ytterligare två broar har rasat.

Överallt ser man på tv-bilderna hus som står i vatten och bilar där bara taken sticker upp ovanför vattenytan.

På ett helt översvämmat fält står ett tjugotal får tätt tillsammans. Förutom västra England är också delar av södra Skottland och norra Wales drabbade av översvämningarna.

Just nu regnar det inte och vattnet har börjat sjunka undan, men i morgon väntas ett nytt nederbördsområde komma in västerifrån.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se