Elisabeth Söderström har avlidit

Uppdaterad: 01:40
Operasångerskan Elisabeth Söderström blev 82 år gammal. Hon debuterade 1947 och var i mer än 30 år knuten till Kungliga Operan i Stockholm.

Elisabeth Söderström betydde enormt mycket för svensk musik. Det säger hennes kollega och vän, hovsångerskan Kerstin Meyer.

– Hon är en av våra bästa sångerskor genom tiderna. Hon kunde allt, hon sjöng opera och operett, hon kunde ställa upp i schlager om det behövdes. Elisabeth behärskade hela fältet, hon var oerhört skicklig, och en väldigt fin människa, säger hon.

Vilken musik förknippar du med henne?

– All musik. Opera framför allt, naturligtvis. Det var där vi växte upp, på Stockholmsoperan. Där fick vi sjunga våra första stora roller, och väldigt ofta tillsammans. På Drottningholmsteatern sjöng vi Orfeus och Eurydike. Jag var Orfeus och hon var min fru, Eurydike. I Rosenkavaljeren var vi två älskande.

När du tänker tillbaka, hur minns du henne?

– Som den oerhört fina kollegan, som alltid hjälpte dem som hade det svårt. Hon tröstade den som var ledsen, hon sa några vänliga ord när hon märkte att någon var nervös. Hon var en storstilad person, och en av de mest betydelsefulla människorna i mitt liv, säger Kerstin Meyer.

Elisabeth Söderström debuterade1947 och sjöng i tre decennier vid Stockholmsoperan. Hon gjorde också gästspel på många av världens stora operascener, bland annat på Metropolitan i New York.

Sveriges Radios operarecensent Per Feltzin minns en färgstark aktris med en alldeles särskild röst.

– Hon hade en väldigt speciell röstkaraktär. Man hörde henne direkt, lite som Birgit Nilsson, även om det var en stor skillnad dem emellan. En originell karaktär, en personlighet i rösten. Den här sopranstämman var väldigt personlig, säger Per Feltzin.


Anna Larsson
anna.larsson@sr.se