Dellert om Söderström:

"Vi har varit rivaler och bästa vänner"

En av Sveriges genom tiderna största operasångerskor, Elisabeth Söderström har gått ur tiden. En av dem som arbetade med henne under många år, operasångerskan Kjerstin Dellert, minns sin vän och kollega.

– Jag har levt hela mitt liv med Elisabeth. Vi har varit konkurrenter, rivaler och bästa vänner. I det här yrket så sporrar man varandra. När jag hade sjungit en roll som Octavian i Rosenkavaljeren när hon gjorde fältmarskalk innan så skulle hon helt plötsligt sjunga min roll istället. Men det var aldrig någon elak konkurrens utan det var konkurrens som idrottsmän upplever, att man stimulerar varandra till ett bättre resultat, säger Kjerstin Dellert.

Elisabeth Söderström var knuten till Stockholmsoperan i mer än 30 år, men sjöng också på många av de stora operascenerna i världen, till exempel Metropolitan i New York och i brittiska Glyndeborn.

I en lång minnesartikel i The Guardian i dag, beskrivs hon som en av de mest kända artisterna, med en mycket svensk, charmerande och samtidigt gäckande personlighet, och en vibrerande vacker stämma.

Kjerstin Dellert menar att kollegan nog var mer känd utomlands.

– Så stort som hennes namn är utomlands, i Amerika och England till exempel, det begriper man inte här i Sverige. Hon var så avgudad i England att när jag besökte henne där så frågade någon människa om jag kände Elisabeth Söderström. Ja, sade jag. Det är en av mina bästa vänner, vi jobbar ihop både på tv och på Stockholmsoperan. Åh, gud, sade den här damen också tog min hand och kysste den, säger Kjerstin Dellert.

Elisabeth Söderström blev 82 år.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se