Cecilia Malmström:

Van Rompuy ska driva EU:s Turkietlinje

Den nye EU-presidentens åsikt om turkiskt EU-medlemskap sänder en olycklig signal till Turkiet, anser Sveriges blivande EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Den nyligen utsedde EU-presidenten har sagt att "Turkiet aldrig kommer att bli en del av Europa". Nu måste han driva EU:s linje och inte sin egen enligt Cecilia Malmström.

– Ja, just i det här fallet så är det här naturligtvis olyckligt därför det är inte EU:s åsikt. Herman Van Rompuy må tycka så, men det är inte EU:s åsikt och det är inte den åsikten han ska framföra. Jag förstår om det ger en olycklig signal, säger Cecilia Malmström.

På vilket sätt då?

– Till turkarna, som redan känner att de är inbjudna lite grann med armbågen. Vi behöver vara väldigt tydliga med att vi stöder den reformprocess de genomgår. Den behöver gå fortare, men de är välkomna i den Europeiska unionen när de uppfyller alla krav, precis som andra kandidatländer.

Diskussionen gäller ett uttalande som den nyvalde EU-presidenten Herman Van Rompuy gjorde för några år sedan: "Turkiet är inte en del av Europa och kommer aldrig att bli en del av Europa", sa Van Rompuy och fortsatte: " De universella värden som är i kraft i Europa, och som i grunden är kristna värden, kommer att tappa i kraft med inträdet av ett så stort muslimskt land som Turkiet."

Valet av Van Rompuy till president har lett till reaktioner i Turkiet och Cecilia Malmström tycker nu att han bör svara på frågor om sin inställning.

– Herman Van Rompuy ska som ordförande driva unionens politik, inte sin egen, säger hon

Gröna gruppen i EU-parlamentet kräver att han ska klargöra sin syn på Turkiet. Vad tycker du om det?

– Det är väl bra att han får den typen av frågor, absolut.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se