Svininfluensavaccinet försenat igen

Uppdaterad: 18:28
Ytterligare en leverans av svininfluensavaccin kommer att försenas. Det är en leverans på drygt en halv miljon doser som inte kommer i tid.

Om några dagar ska vaccintillverkaren Glaxo Smith Kline leverera 460 000 doser till Sverige. Men nästa leverans, som är på drygt en halv miljon doser, kommer inte att komma i tid. Och det orsakar problem för landstingen, enligt Göran Stiernstedt på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Det är olyckligt, för att det stör planeringen och åstadkommer naturligtvis irritation, både hos dem som vaccinerar och hos allmänheten, eftersom efterfrågan fortfarande är betydligt större än tillgången, säger han.

Den nya förseningen beror enligt tillverkaren på att en kvalitetskontroll tagit längre tid än beräknat. Det kommer att orsaka problem för många landsting som nu är i full färd med att vaccinera barn och unga.

På SKL finns kritik mot tillverkaren Glaxo Smith Kline.

– Vi träffar vaccintillverkaren varje vecka, och vi påpekar naturligtvis det olyckliga i det här. Samtidigt måste man komma ihåg att det här är en helt ny produkt som inte är lagerförd tidigare. Det är klart att det är otroligt svårt att förutse akuta produktionsstörningar med den enorma efterfrågan som råder i en stor del av värden, säger Göran Stiernstedt.

När kan det ses som ett avtalsbrott att tillverkarna inte levererar det som ni har kommit överens om?

– Som avtalet är skrivet och utformat så är det fortfarande inget avtalsbrott.

Vad har du för råd till den som gärna skulle vilja bli vaccinerad nu?

– Vaccinerad blir man. Hur stor försening det här innebär vet vi inte ännu. Förhoppningsvis rör det sig bara om några dagar, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg vid Sveriges kommuner och landsting.

Omkring tre miljoner svenskar har nu blivit vaccinerade, enligt honom.


Anna Larsson
anna.larsson@sr.se