FP:s landsmöte

Förslag om medborgarkurs röstades ner

Uppdaterad: 13:54
Folkpartiets ledning ville på landsmötet skärpa sin integrationspolitik ytterligare. Förutom språkkravet ville man att invandrare också skulle vara tvungna att genomgå en samhällskurs för att få bli svenska medborgare. Men debatten blev tuff och i omröstningen gick inte partiledningens förslag igenom.

– Det var så när Ny demokrati härjade, det är så när Sverigedemokraterna härjar. Vi riskerar omedvetet att faktiskt yla med ulvarna, sa Gunnar Nordmark, som är emot den obligatoriska medborgarkursen.

Att Folkpartiet förutom sitt språkkrav nu också vill att människor som ska söka svenskt medborgarskap måste ha ett intyg på att de har genomgått en samhällskurs, väckte starka känslor på Folkpartiets landsmöte.

Érika Suleta och Jasenko Selimovic deltog i debatten.

– Skulle ni vilja bo i förorter där man bränner bilar? Skulle ni vilja att de säger att man både kan ha och mista språket? Skulle ni vilja att de inte erbjuder någon djupgående kurs om det samhälle ni har flyttat till? Nej, det skulle ni inte. Varför tror ni då att invandrarna vill det? frågade Jasenko Selimovic.

– Finns det ingen tillit till att vi som påstås vara invandrare faktiskt kommer hit till Sverige med förutsättningar att bli goda svenskar samhällsmedborgare och faktiskt vill lära oss språket, faktiskt vill lära oss reglerna? Självklart att vi vill ha hjälp med det. Skärp er!, uppmanande Érika Suleta.

Förutom den obligatoriska samhällskursen vill Folkpartiet att invandrare i fortsättningen ska få max tre år på sig att genomgå svenska för invandrare, det ska inte längre gå att "använda SFI som en förvaringsplats" som det står i förslaget.

Integrationsminister Nyamko Sabuni är övertygad om att Folkpartiet kommer ställa sig bakom de skärpta kraven.

– Medborgarkurs behövs för att människor som kommer till Sverige i vuxen ålder ska ha möjlighet att reflektera över den värdegrund som de fått från sin uppväxt och sin skoltid, en värdegrund som i många avseenden skiljer sig från den svenska. Vänner, det finns många som upprörs över denna idé, men vi har ingenting att be om ursäkt för, sa Nyamko Sabuni.

Eftersom frågan väckte sådana känslor skickades förslaget till beredningsutskottet och beslut tas först i eftermiddag.

Roger Haddad uppmanade landsmötet att inte rösta emot förslaget om en obligatorisk medborgarkurs.

– I så fall kommer ni att stå upp och cementera den socialdemokratiska politik som vi har kritiserat i snart tio-femton år. Ge vårt stöd till integrationsministern så att hon inte blir kallad "pratminister", sa han.

– Jag blev svensk medborgare för bara tio år sedan, då skulle jag stå på riksdagslistan för Folkpartiet. Jag kanske hade avstått om det hade varit ett krav då, inte för att jag inte hade klarat det naturligtvis, utan vill jag verkligen representera ett parti som ser på verkligheten på det sättet, frågade sig Anna SteeleKarlström.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se