Ukraina

Revolutionens minne firas inte av alla

Idag är det på dagen fem år sedan den orangea revolutionen i Ukraina inleddes. Men trots högtidligheter i huvudstaden Kiev är det många som inte tänker fira jubileet.

Den 22 november kallas numera i den ukrainska kalendern för Frihetsdagen. Det är en hyllning till den dag när massdemonstrationerna inleddes mot valfusket i det ukrainska presidentvalet 2004, det som utmynnade i den orange revolutionen.

Den nuvarande makteliten i Ukraina stod på den segrande sidan i den oblodiga revolutionen och ikväll är landets president Viktor Jusjtjenko värd för en jubileumsceremoni i huvudstaden Kiev.

Den ukrainska oppositionen tycker däremot att det är fel att under nuvarande förhållanden fira femårsjubileet. I ett uttalande inför firandet sa oppositionsledaren Viktor Janukovitj att den så kallade revolutionen bara fört med sig politisk oreda samt kraftiga försämringar för landets ekonomi och människors levnadsförhållanden.

Janukovitj var den kandidat som först vann presidentvalet 2004, men sedan fick se sig slagen av Jusjtjenko i det omval som massprotesterna tvingade fram.

I den nu pågånde valkampanjen inför presidentvalet i januari nästa år leder oppositionens Viktor Janukovitj opinionsmätningarna.

Också den sittande presidenten uttalade sig igår kritiskt om hur Ukraina utvecklat sig under de fem år som gått.

Viktor Jusjtjenko sa sig ha varit naiv som trott att alla som deltog i den orange revolutionen tänkte som han. Men han trodde också att det som inleddes på Maidantorget i Kiev för fem år sedan kommer att värderas mycket högre i framtiden.

– Det var något avgörande för vår samtid, sa Jusjtjenko på ett valmöte under den presidentvalskampanj där han själv bara har några få procent av väljarnas stöd inför valet i januari.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se