Folkpartiets landsmöte

Slutdag med bakläxa för partiledningen

Folkpartiet avslutade sitt landsmöte på söndagseftermiddagen och partiledaren Jan Björklund tyckte det mesta gått partiledningens väg. Men i dag gav landsmötet partiledningen bakläxa i frågan om obligatorisk medborgarkurs för invandrare.

– Det är alltid så att partistyrelsen förlorar en del voteringar, men det har varit väldigt få den här gången jämfört med vad det brukar vara, säger partiordförande Jan Björklund.

Men var inte obligatoriet av en medborgarkurs för invandrade svenskar en profilfråga för partiledningen?

– Jag hade gärna sett att partistyrelsen hade vunnit även den voteringen. Men det ställs ju högre krav för att bli svensk medborgare med vår politik och det viktiga kravet är att man kan svenska språket.

När Folkpartiledaren Jan Björklund summerade landsmötet i Växjö tyckte han inte att nejet till en obligatorisk medborgarkurs för att få bli svensk medborgare var så farligt.

Men för integrationsminister Nyamko Sabuni blev det en besvikelse och hon tror att folkpartisterna var rädda för att partiet skulle jämföras med Sverigedemokraterna.

– Jag tror att det är skrämmande det här med att koppla in Sverigedemokraterna och det är lätt att ta till den typen av argument, säger hon.

Är du besviken?

– Ja, det är klart att jag är besviken. Jag har lagt fram det här förslaget och jag ville att det skulle gå igenom.

För övrigt gick det mesta partiledningens väg. Det blev en uppluckring av arbetsrätten. Folkpartiet anser att arbetsmarknadens parter måste komma överens om att fyra personer ska kunna undantas från turordningsreglerna, annars hotar lagstiftning, och undantagen ska gälla alla företag, inte bara småföretag.

Det blev ingen tredelad föräldraförsäkring och partiet öppnar för gårdsförsäljning av vin, om det finska exemplet får okej av EU-kommissionen.

Vad gäller kärnkraften fanns en farhåga att landsmötet skulle kräva fler än de tio kärnkraftsreaktorer som regeringens energiuppgörelse tillät.

Men landsmötet enades om ett uttalande att Sverige bör öppna möjligheter att på lång sikt öka antalet kärnkraftsreaktorer. Folkpartisten Olle Schmidt är en av dem som vill slopa sifferexercisen.

– Jag tycker att det var ett bra beslut, men dock icke tillräckligt när man sa att vi skulle kunna utveckla de tio kärnkraftverk som finns. Jag är dyster varje gång jag passerar Öresundsbron och ser dessa sarkofager i fjärran, sa Olle Schmidt och syftade på Barsebäcksverket.

– Tack för ett mycket bra landsmöte. Tack för alla era insatser och jag förklarar landsmötet för avslutat, sa Jan Björklund till sist.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se