Landsmötet pekade ut oenigheter

Efter Folkpartiets landsmöte, med livliga och intressanta debatter, går det att peka ut några områden där de borgerliga drar åt olika håll inför det valmanifest som alliansen ska presentera så småningom.

Energipolitiken med kärnkraften är desarmerad med den uppgörelse som de fyra gjorde i vintras, men den hindrar inte att Centerledaren fortsätter att säga att kärnkraften ska fasas ut, medan Folkpartiet fortsätt inte vill ha någon begränsning av antalet reaktorer.

Moderaterna vill inte ändra i turordningsreglerna i arbetsrätten trots starka påtryckningar från företagarhåll och trots att såväl Centern, som nu Folkpartiet tycker att arbetsrätten hindrar unga och invandrare från att komma in på arbetsmarknaden.

Moderaterna underkänner allianskamraternas argument i sak, men i samtliga regeringspartier finns också en insikt om att det kan slå tillbaka att utmana facket inför ett val och en avtalsrörelse.

En annan fråga som har bäring på relationerna till facket är a-kassan. Folkpartiet vill göra den obligatorisk och det vill hela alliansen i princip, men ledande moderater är mindre entusiastiska.

Alliansen har hittills inte lyckats hitta en gångbar modell och verkar snarast ha slutat att försöka.

Skatterna är ytterligare en fråga där det kommer att bli diskussioner. Folkpartiet vill sätta först att slopa värnskatten, alltså den högre statsskatt som dem med högre inkomster betalar.

För Moderaterna kommer det inte i första hand och för Centern och Kristdemokraterna kommer skattesänkningar till företagare respektive pensionärer högre på listan.

Landsmötet har, som alltid, debatterat vad som är mest liberalt, att låta individer bestämma själva eller hindra dem från det som inte är önskvärt eller skadligt, i frågor om alkoholintag eller försäljning, kvotering av bolagsstyrelser eller föräldraförsäkring, upphovsrätt och fri tillgång till nätet.

Ledningen fick stöd för det mesta, men åkte på ett bakslag om medborgarkurs för invandrare. Ungdomsförbundet kallade det att de lyckats stoppa partistyrelsens betongpolitik.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se