Rumänska presidentvalet

Segermöten trots att ny valomgång krävs

Det krävs en andra valomgång i det rumänska presidentvalet. De två huvudmotståndarna nuvarande presidenten och utmanaren från socialdemokratiska partiet möts igen 6 :e december. Men båda hade segermöten redan igår kväll.

– Vi stödjer inte det här partiet, vi vill bara se hur de agerar, säger Vali Rarish, som studerar till elektronikingenjör.

Han och kompisarna ser ut som sanna Geoanafans i röda jackor och kepsar. Men skenet bedrar, de är bara här för att kolla. De sista vallokalsundersökningarna ska offentliggöras och presidentkandidaten Mircea Geoana ska tala omgiven av sina anhängare - om de nu är det.

51-årige Geoana har fått kritik för sin tråkiga framtoning under kampanjen, till skillnad från sittande presidenten Traian Basescu. Den 58-årige sjökaptenen har enligt vallokalsundersökningarna vunnit med några procentenheter. Men de dryga 30 procenten de båda huvudmotståndarna fått räcker inte. Så det blir ett avgörande 6 december.

Men redan igår kväll firade både lägers anhängare. Utanför socialdemokraternas hus mitt i diplomatkvarteren i Bukarest var det fullt av rödaklädda som skanderade "Geoana som president!"

Det finns bedömare som väntar sig att den fd Washingtonambassadören ska vinna andra omgången. På scen finns hela familjen som stöd, tonårsson och dotter och hustrun Michaila.

– Jag vill att min make ska bli president, och jag tror att vi har en stor chans att vinna, säger Michaila Geoana.

Men Vali och hans kompisar saknar mycket hos dagens politiker:

– De saknar respekt, titta hur de parkerat sina bilar här utanför på gräset, det är tydligt exempel på hur de saknar respekt, anser han.

Maria Persson Löfgren, Bukarest
maria.persson_lofgren@sr.se