Kambodja

Röda khmer-rättegång väcker minnen

I dag togs ett viktig steg i krigsförbrytartribunalen mot Röda khmererna i Kambodja. Det skede när slutpläderingen började mot rörelsens fängelsechef, en man som kallas Duch.

När slutpläderingen mot chefen för tortyrcentralen Tuol Sleng i Phnom Penh började i dag var det personligt för 73-årige Meak Sear.

I sin lillla butik i Phnom Penh följer han varje minut av rättegången mot Kaing Guek Eav, känd som Duch, via en liten bärbar radio. Han kan inte förstå varför det tagit så många år att skipa rättvisa för ett av historiens värsta massmord, med 1,7 miljoner offer.

Känslorna väller upp inom honom. Han vill stänga av radion, men kan inte låta bli att lyssna.

– Alla kambodjaner vet vilka de skyldiga är. Ändå har det tagit så lång tid. När jag ser Duch sitta där i rättsalen känner jag att bara dödsstraff vore nog, säger han.

Meak Sear berättar att han fängslades en dag på 1970-talet av de fanatiskt kommunistiska Röda khmererna. Han åt kackerlackor och maskar för att inte svälta ihjäl.
 
Men en dag lyckades han fly. Som hämnd dödade Röda khmererna hela hans familj, frun och hans fem barn. Han lever med skulden av att ha orsakat deras död, säger han.
 
Totalt dog 68 medlemmar av hans släkt under Röda khmerernas styre.
 
– Det var bara jag som överlevde, säger han.

I dag har Meak Sear en ny familj, hans nya fru förlorade runt 100 medlemmar av sin släkt till följd av Röda khmerernas vanstyre. De har tillsammans fem barn. Men till hans förtvivlan vill hans barn inte lyssna till vad som hände under Röda khmererna.

– De går iväg när jag pratar, de tror inte vad jag berättar kan vara  sant.

Nästan alla lite äldre människor jag talar med slumpvis på Phnom Penhs gator har liknande berättelser. De lever dagligen med smärtan av sina minnen. Och de har samma förtvivlan över att ingen ännu har straffats, 30 år senare.

Alla kambodjas TV-kanaler direktsänder denna veckas slutplädering mot Duch. Själv sitter den anklagade i en vit polotröja, bakom skottsäkert glas, och följer uppmärksamt vad som sägs. Han hoppas slippa undan livstidsstraff.

På onsdag väntas han själv höras av domstolen. Rättegången väntas vara över i slutet av veckan och dom kommer nästa år.
 
Fyra andra, högre Röda khmerledare väntas också ställas inför rätta inför tribunalen, som har både internationella och kambodjanska jurister. Deras rättegång börjar först 2011.


Nils Horner, Phnom Penh
nils.horner@sr.se