Gilad Shalit kan släppas fri i veckan

Den tillfångatagne israeliske soldaten Gilad Shalit kan komma att friges denna vecka. Både Hamas, som håller honom fången, och Israel, har uttryckt sig optimistiskt den senaste veckan.

Gilad Shalit har hållits fången i Gaza sedan midsommar 2006. För snart två månader sedan släppte Hamas en video med Shalit. Hamas har enligt uppgift begärt att 450 palestinska fångar ska släppas i utbyte mot Shalit.

Från allt fler källor kommer nu uppgifter om att Gilad Shalit kommer att släppas på fredag i utbyte mot att Israel friger ett antal palestinska fångar som i så fall skulle kunna komma hem i tid till den muslimska högtiden Aid Al Adha.

I Israel har den militära censuren begränsat rapporteringen om Shalit. Förhandlingarna anses mycket känsliga och enligt Israels ÖB, Gabi Ashkenazi, har läckorna redan skadat processen.  Men även Ashkenazi talar om kontrollerad optimism.

Förväntningarna på en fångutväxling mellan Israel och Hamas steg när Hamas för snart två månader sedan släppte videon som visades i israelisk tv där Gilad Shalit säger att han mår bra men längtar hem.

Hamas kan vänta sig ett popularitetsuppsving om fångutvecklingen går i hamn. De har krävt att 450 palestinier ska friges i utbyte mot Gilad Shalit. Israel uppges ha haft invändningar mot 70 av namnen, men enligt läckor ska nu Hamas och Israel via en tysk medlare ha kommit överens. 

Frågan är kontroversiell i Israel, flera av namnen på Hamas lista har "blod på sina händer" som det heter. Regeringen Netanyahu anses ha opinionen med sig när det gäller eftergifter för att få Shalit fri.

Det finns omkring 8000 palestinier i israeliska fängelser.  Enligt israeliska människorättsgrupper sitter 335 palestinier fängslade utan åtal.

Under upptakten till denna möjliga frigivning har Israel släppt ett stort antal palestinska parlamentsledamöter. De flesta Hamasmedlemmar från Västbanken som suttit fängslade i Israel sedan Shalit greps.

Enligt en fängelsetalesman hade frigivningen inte med Shalit att göra, de släpptes för att de redan suttit frihetsberövade i så kallat administrativt förvar i 40 månader utan att ha åtalats för något brott.

Israel använder en brittisk lag om så kallat administrativt förvar från 1945. Det går en gräns vid 40 månader, men det administrativa förvaret kan förlängas på obestämd tid.

Just nu håller Israel 335 palestinier fängslade utan åtal, enligt israeliska människorättsgrupper. Antalet dömda palestinska fångar i Israeliska fängelser uppgår till 8 000.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se