Gilad Shalit fängslad sedan 2006

Den israeliska soldaten Gilad Shalit tillfångatogs av en Hamasstyrka 2006. Nu kan en frigivning vara nära.

I går meddelade Israels president Shimon Peres i en tv-intervju att det nåtts vissa framgångar i förhandlingarna för att få den 23-årige korpralen fri. Uttalandet kom efter ett möte i Kairo med Egyptens president Hosni Mubarak.

Hamasledare väntas nu träffas för att diskutera ett förslag från en tysk medlare om att Shalit släpps fri i utbyte mot flera palestinska fångar.

Förhandlingar med Hamas om att släppa Shalit har förts sedan tillfångatagandet, men har hittills varit resultatlösa. Hamas har krävt att hundratals fängslade palestinier, varav många avtjänar långa straff för attacker mot israeler, ska släppas i utbyte.

Ett genombrott i förhandlingarna kom i början av oktober när Hamas släppte en drygt 2 minuter lång video där Shalit, renrakad och kortklippt, sa att han mådde bra och behandlades väl – men att han längtade efter att bli fri.

Inspelningen ska ha gjorts den 14 september, enligt den dagstidning från Gaza som Shalit höll upp framför kameran. I utbyte mot videoinspelningen frigavs 19 kvinnliga palestinska fångar.

Gilad Shalit tillfångatogs den 25 juni 2006 vid en israelisk gränspostering när Hamas väpnade gren, al-Qassam-brigaderna, tagit sig över gränsen via en tunnel nära Kerem Shalom-övergången i södra Gaza. Tillfångatagandet var en reaktion på Israels gripande av två palestinska bröder inne i Gaza dagen innan.

Under attacken blev två israeliska soldater och två palestinier dödade och fyra andra skadade (inklusive Shalit). Det var första gången sedan 1994 som palestinska grupper tagit en israelisk soldat som gisslan.

Gilad Shalit ska ha tillfångatagits enbart för att han är soldat i den israeliska armén. Hamas har inte anklagat honom för något krigsrelaterat brott.

Varken Röda korset eller någon annan människorättsgrupp har fått tillstånd att besöka Shalit som sitter fängslad på okänd ort. De livstecken från sin son som Shalits familj fått är förutom videoinspelningen, tre brev och en ljudinspelning.

Ett frisläppande kan leda till att Israel öppnar gränserna till Gaza, och släpper in byggnadsmateriel och andra förnödenheter som det råder brist på. Israel har ställt som krav för att öppna gränsövergångarna att Gilad Shalit släpps fri.

Det sitter omkring 8 000 palestinier i israeliska fängelser.

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@r.se