Protester från anhöriga efter gruvolycka

Anhöriga protesterar efter den värsta gruvolyckan i Kina på två år. 104 arbetare har hittills bekräftats döda och ett trettiotal vårdas på sjukhus efter gruvexplosionen i helgen.

Den värsta gruvolyckan i Kina sedan 2007 inträffade under helgen i staden Hègâng i Heilongjiangprovinsen i nordöstra Kina nära gränsen till Ryssland. Orsaken var en gasexplosion djupt nere i gruvan, och de flesta av de femhundra arbetarna lyckades fly.

I dag samlades ett dussintal kvinnor utanför gruvbolagets kontor i staden för att kräva besked om saknade och sätta press på företaget. Den olycksdrabbade gruvan i Heilongjiangprovinsen drivs av ett statligt bolag, och ledningen har redan avsatts.

Så gott som dagligen inträffar olyckor i kinesiska gruvor. Enligt officiella beräkningar dog över 3200 arbetare förra året, men många av gruvorna drivs olagligt och oberoende organisationer beräknar att dödstalen kan vara mycket högre än vad myndigheterna uppger, eftersom många dödsfall aldrig blir kända.

Kina är till 70 procent beroende av kol för sin energiförsörjning och även i centrala Peking känner man en tung koldoft om vinterkvällarna. Kinesiska myndigheter arbetar för att stänga olagliga och osäkra gruvor, men den stora efterfrågan på kol gör att farliga gruvor ändå kan drivas vidare.

Många gruvolyckor inträffar i Shanxi-provinsen där gruvorna ofta är privatägda och arbetarna ofta är migrantarbetare från andra delar av landet.

Helgens olycka i Heilongjiang inträffade däremot i en statligt ägd gruva och de omkomna gruvarbetarna tillhörde lokalbefolkningen. Därför har de anhöriga en starkare position gentemot gruvbolaget och har fått löften om en jämförelsevis hög ersättning.

På grund av arbetsrättsregler i Kina är det svårt för ett statligt bolag att säga upp anställda, och företaget anklagas nu för att ha fortsätt driva en kolgruva som egentligen är uttömd och som blivit för djup och farlig att arbeta i.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se