Filippinerna

Ilska och chock efter kidnappningar

21 personer som ingick i en grupp på cirka 40 personer har hittats döda efter att de kidnappades i dag. Filippinernas regering är bestört över händelsen.

– Den här förfärliga massakern på civila saknar motsvarighet i modern historia, sade Jess Dureza som är president Gloria Arroyos rådgivare i frågor rörande sydregionen Mindanao där massakern genomfördes.

– Det måste bli helt stopp på det här vansinnesvåldet. Jag föreslår absolut att undantagstillstånd införs i området och att alla avväpnas. Ingenting annat kan få någon verkan.

Det ska enligt uppgift ha varit omkring 100 beväpnade personer som kidnappade gruppen som var på väg att utnämna en kandidat till en politisk post i en provins i södra delen av landet.

Bland de döda och kidnappade finns bland annat anhöriga till politiker, journalister och advokater.

Känslorna i landet är mycket upprivna efter händelsen och man lovar nu att agera.

– Vi är chockade. Rättvisa måste utkrävas och de skyldiga straffas, vilka de än är, sade presidentens politiska rådgivare Gabriel Claudio.

Händelsen kan vara kopplad till olika politiska grupperingar. Enligt en talesman för militären hade kidnapparna anknytningar till en mäktig lokal politiker. Politikern sägs ha en egen privatarmé.