Politisk massaker i Filippinerna

Filippinerna skakas i dag av en blodig massaker. På den södra ön Mindanao har 21 människor, däribland lokalpolitiker och journalister, påträffats mördade, efter att de tidigare i dag överfölls och fördes bort av beväpnade män.

Mord, kidnappningar och blodiga sammandrabbningar mellan politiska rivaler och mellan militär, gerillan och muslimer är vardagsmat på ön Mindanao. I årtionden har våldet härskat. Men dagens massaker var mer omfattande än vanligt och har fått Filippinernas president Gloria Magapagal Arroyo att beordra sina toppmilitärer att göra allt för att finna förövarna.

Hustrun till en lokalpolitiker, Ismael Mangudadatu, på Mindanao var på väg för att anmäla sin make som kandidat till valen i maj nästa år. Hon färdades i sällskap med advokater, familjemedlemmar och många journalister, när kidnapparna slog till tidigt i morse och tog gruppen tillfånga.

21 av dem har påträffats döda, uppger filippinsk militär, som också säger att flera av dem ska ha hittats nedgrävda. Några ska ha blivit halshuggna och andra ihjälskjutna.

Ismael Mangudadatu var själv inte med efter att ha fått förvarningar.

Filippinerna styrs av familjer och klaner och det är inte ovanligt att de har sina egna privata miliser. När landet gjorde sig av med sin ökände diktator Ferdinand Marcos på 1980-talet, skedde det i en fredlig revolution, närmast en folkfest. Men våldet har fortsatt att vara stadigt närvarande med mord på journalister och politiska rivaler.

Alice Petrén
Alice.petren@sr.se