Uppehållstillstånd på svarta marknaden

Svenska uppehållstillstånd kan köpas på svarta marknaden, avslöjar Ekot. Det är märken med uppehållstillstånd som säljs, och med ett sådant i sitt pass kan man sedan resa fritt i Europa.

Ekot har träffat en man som säljer uppehållstillstånd. Vi har låtit en annan person läsa in det han säger.

– Detta är ett svenskt uppehållstillstånd.

Det är inga namn eller så i?

– Det är tomt och man kan göra vad man vill med det.

Han visar ett dokument, som kan klistras fast i passet, en så kallad sticker. Den ser ut som en sida i ett pass. Den har stämplar, vattenmärken och överst står texten "Uppehållstillstånd".

Exakt sådana stickers får den som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Då infogas stickern i passet tillsammans med personens bild och namn.

Nu finns sådana stickers att köpa på svarta marknaden.

Hur mycket kostar det?

– 2 000 euro.

Vi möter mannen flera gånger i Stockholmstrakten. Han lever gömd efter att ha fått avslag på sin asylansökan, men säger att han inte kan återvända till hemlandet Irak.

För att kunna få ut sin familj ur Irak tänker han själv köpa stickers till dom. Det var så han kom i kontakt med dem som ligger bakom försäljningen av stickers.

Flera gömda flyktingar berättar för Ekot att det finns stickers att köpa. En irakisk man som bor i Jönköping säger att han har köpt två stickers till sin familj i Irak, för att de tillsammans ska kunna resa till något annat land i Europa och söka asyl.

Stickers med uppehållstillstånd finns alltså att köpa, men det svåra är att infoga dem i ett pass. Enligt svenska myndigheter är det i Sverige bara på Migrationsverket man kan göra det.

Samma system för pappersarbetet kring uppehållstillstånd finns i alla Schengenländer. Försäljaren som Ekot har pratat med berättar att man skickar sålda stickers till Grekland.

Där finns en likadan stickersskrivare som används i Sverige. Där finns också medhjälpare:

– Jag köper stickers och skickar dem till Grekland. Där vet de hur man gör.

Vad menar du med det?

– Jag känner dem.

Försäljaren säger att med en sådan sticker infogad på rätt sätt i sitt pass kan man resa fritt i Europa. Om de stickers som finns att köpa är äkta eller förfalskade är svårt att avgöra, men mannen som säljer hävdar att de är äkta.

– De är original.

Då måste de vara stulna från Migrationsverket?

– Ja, varifrån annars?

Migrationsverket säger dock att inga stickers är på vift. Polisen har inte fått in någon anmälan om stulna stickers.

Den finska tillverkaren känner inte heller till att några stickers skulle ha försvunnit.

Nuri Kino
nurikino@gmail.com

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se