Steve Sem-Sandberg fick Augustpriset

I går kväll utsåg Svenska Förläggarföreningen vilka författare som skulle tilldelas Augustpriserna. Priset för årets svenska skönlitterära bok gick till ”De fattiga i Lodz” av Steve Sem-Sandberg.

Steve Sem-Sandberg berättar om hur det började.

– När jag åkte till Lodz första gången, som ju är ett ghetto som fortfarande står kvar. Inte i bemärkelsen då att det är taggtråd runt om utan att många utav byggnaderna finns kvar som folk levde i på den tiden. När jag åkte dit första gången blev jag förskräckligt tagen och bestämde mig för att åka tillbaka igen. Jag har väl varit där kanske 20-25 gånger och känner kanske just de här kvarteren i Lodz nästan lika bra som jag känner mina kvarter hemma i Stockholm.

Det känns lite allvarligt.

– Ja det är det men det är inte bara det, utan det är liksom fem år utav liv och död. Det rymmer död, men det rymmer paradoxalt nog också mycket liv. Jag har ju inte bara skildrat det som är ont i ghettot utan också försökt komma så pass nära människorna att man också får uppleva de stunder av lycka, glädje kärlek och framförallt solidaritet som många utav dem kände också, säger Steve Sem-Sandberg.

Årets fackbok blev ”Att överleva dagen” av Susanne Åkesson och fotografen Brutus Östlig, som väntade förgäves i två veckor på en kungsörn.

– Sedan, tredje veckan, kom kungsörnen. På två dagar fick jag hur många bilder som helst. Det handlar mycket om att ta sig till en plats där man kan ta bra bilder av just den arten. Transporten är ju tyvärr ett stort jobb i det hela, att ta sig dit, säger Brutus Östlig.

Årets barn och ungdomsbok blev ”Skriv om och om igen” av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Backman.

Lilla Augustpriset fick Isabella Nilson för ”Verklighetsprojektet”.

– Den handlar om livet i en småstad, eller om icke-livet i en småstad, eller om mul- och klävsjuka, säger Isabella Nilsson.

Vad tycker du om att skriva?

– Superroligt, när man inte behöver skriva. Då kan jag skriva. Jag kan inte skriva på nationella prov och sådana saker. När ingen tycker att man borde skriva skriver jag som bäst. Jag hittade den här tävlingen på nätet så jag skickade in tre bidrag, tror jag. Sedan blev ett nominerat.

Och det vann.

– Ja, det verkar så, säger Isabella Nilsson, som vann lilla Augustpriset.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se