Kriminalvårdare inför rätta i Mariestad

I dag står tre kriminalvårdare inför rätta i Mariestads tingsrätt. Bakgrunden är att de tre lät en intagen på häktet i Mariestad, som försökte ta sitt liv, hänga kvar i snaran utan att försöka ge första hjälpen.

"Jag reagerade på att en lampa på dusch- och toalettutrymmet fortfarande lyste", förklarar den numera pensionerade kriminalvårdaren när åklagaren nu under förmiddagen undrar hur den 23-årige intagne mannen upptäcktes.

"Vad fasen är han inte klar snart, så jag knackade." Kriminalvårdaren berättar sedan hur 23-åringen upptäckts i det mörka rummet, som en skugga på väggen, när han stänger dörren.

Kriminalvårdaren drar därefter igen dörren och springer efter hjälp. Man ringer 112 för att tillkalla ambulans och även polis.

Mannen hänger alltså kvar i den remsa av lakan som använts till snaran.

Under förmiddagen har vi fått höra att det fanns särskilda regler för hur kriminalvårdarna skulle agera om till exempel något sådant här inträffade. Men kriminalvårdaren berättade när han förhördes av åklagaren att de här reglerna fanns, vad han visste, i en pärm i centralvakten, kallad säkerhetspärm, och var daterade den 4 april 2001. Där står det ingenting om första hjälpen-insats, utan att man till exempel ska kalla på hjälp berättade vårdaren i dag.

Det kom att dröja 14 minuter innan mannen togs ned av ambulanspersonal som sedan inledde återupplivningsförsök. Mannens hjärta började att slå efter en stund, men han avled senare på grund av sina skador.

När rättegången inleddes i morse var det många intresserade som sökte sig hit till tingsrätten i Mariestad. Och med var också praktiskt taget alla lediga kriminalvårdare från häktet i Mariestad, cirka 15 stycken, för dagen klädda i sina blå arbetskläder. De tre åtalade kollegerna hade civila kläder.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se