Belgien:

Komapatient vid medvetande i 23 år

En man i Belgien som läkarna trott vara medvetslös och i koma sedan 23 år har visat sig vara totalförlamad men vid medvetande.

Sedan feldiagnosen upptäcktes har mannen nu fått hjälp att kommunicera med omvärlden via en dator.

1986 råkade belgaren Rom Houben ut för en svår trafikolycka. En helt frisk 23-årig teknolog som på fritiden tränade kampsport förvandlades, från ett ögonblick till ett annat, till ett vårdpaket.

Hans tillstånd bedömdes snart som hopplöst, att han visserligen var vid liv men att hans medvetande hade slocknat helt.

Först vid en undersökning med hjärnröntgen vid universitetet i Liège nyligen upptäcktes att hans hjärna i huvudsak fungerar helt normalt. Den gräsliga upptäckten gjordes att Rom Houben varit vid medvetande i 23 år utan att kunna meddela sig med omvärlden.

Nu har han fått den hjälp han behöver, han är fortfarande helt förlamad men han kan kommunicera via en dator.

Han har nu kunnat berätta hur det var när han vaknade upp efter olyckan. Hur han kände att hans kropp inte längre lydde honom.

– Jag skrek, men det hördes inget, har han berättat.

Helt maktlös tvingades han sedan uppleva hur läkare och vårdpersonal försökte tala och få kontakt med honom, hur han inte kunde svara och hur de gav upp hoppet om att han skulle vakna upp igen.

Han har sagt att han aldrig ska glömma den dagen då det upptäcktes att han är vid fullt medvetande, att det var som att födas en gång till, enligt den tyska tidskriften Der Spiegel, som skriver om Rom Houbens fall.

De 23 åren utan att kunna meddela sig har han klarat genom att drömma om tiden före olyckan och om ett bättre liv.

Enligt en studie som citeras av Der Spiegel så finns det så ofta som i fyra fall av tio medvetande eller spår av medvetande kvar hos komapatienter, bara man gör sig mödan att leta efter det.

Den belgiska sjukvårdens förklaring till hur man i 23 år kunnat missa att Rom Houben var vid medvetande sägs vara att den som en gång fått stämpeln medvetslös utan chans till uppvaknande har mycket svårt att bli av med den igen.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se