''Det är inte bra, det är vidrigt''

Det kommer starka reaktioner efter Ekots avslöjande om missförhållanden på svenska grisgårdar. Just nu undersöker branschens egna veterinärer uppgifterna om vanvård på en gård som ägs av Lars Hultström, ordförande för Swedish Meats.

– Det är jättetråkigt, en medarbetare är redan nu på gården för att få igenom förhållandena och säkerligen ha allvarsamma samtal med personalen, säger Jan Åke Robertsson, vd för Svenska djurhälsovården.

Det som skulle blivit en inspirationsdag för Sveriges grisföretagare kommer i stället att handla om dagens avslöjanden om missförhållanden på svenska grisgårdar.

Ekot har tidigare berättat om hur organisationen Djurrättsalliansen dokumenterat missförhållanden på många svenska gårdar. Deras aktivister har totalt sett besökt ett 100-tals gårdar under två års tid. Besöken har skett utan ägarnas vetskap har dokumenteras med stillbilder och video.

Bilder visar hur grisar äter på en död gris som ligger i ett av båsen, hur grisar är smutsiga av sin egen avföring och att det helt saknas halm hos slaktsvinen. 

Nu har organisationen polisanmält ett 90-tal gårdar.

En av de gårdar med mest problem ägs av Lars Hultström, ordförande för Swedish meats, styrelseledamot i LRF och HK Scan. I det här fallet har Ekot kontrollerat att filmen är autentisk.  
Lars Hultström var anmäld till konferensen men hade på förmiddagen ännu inte dykt upp.

I vimlet på konferensen visar Ekot filmen från Lars Hultströms gård, Blackstaby, för hans styrelsekollega Per Petersson i LRF.

– Det är inte bra, det är vidrigt, säger han.

Hur reagerar du när du ser det här?

– Det är inga bra bilder i mina ögon, inte alls några bra bilder.

Nu äter han på foten på grisen…

– Ja, jag ser det.

Kan han (Lars Hultström) sitta kvar som styrelseledamot utifrån ditt sett att se det?

– Jag har svårt att svara på det faktiskt.

Men Ella Nilsson, vd på Svensk köttinformation, tror inte att konsumenterna kommer ändra sina vanor.

– Man glömmer fort och det här är en engångsgrej. Det får inte slå på hela produktionen på något sätt, säger Ella Nilsson.

Att man ser bilder på levande grisar som äter på en död gris, påverkar inte det Svenssons vanor att köpa julskinka exempelvis?

– Man kanske inte springer till butiken idag, men det är en månad kvar till julafton och då har man glömt detta.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

David Svanberg
david.svanberg@sr.se